MENI
2.3.2021.

Održana 17. sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda

Na 17. sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u drugoj fazi u povjerenstvu, uz šest usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Povjerenstvo nije podržalo izaslaničku inicijativu Zlatka Miletića koja glasi: „Sagledavajući ukupno stanje u BiH i zalaganje svih zdrastvenih radnika u sprječavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-a 19, posebno sa aspekta uvjeta pod kojim rade osobe zaposlene u zdravstvu, a imajući u vidu moguće posljedice generalnog štrajka (zakonit štrajk od 22. 12. 2020. god.) zdravstvenih radnika na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) po stanovništvo istog, uzrokovanih nemarom i nebrigom Vlade HNK i resornog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, nepotpisivanjem već godinu i po dana Kolektivnog ugovora sa Sindikatom zdravstvenih djelatnika HNK, zahtijevam da se pothitno izjednači status zdravstvenih radnika u HNK sa statusom istih radnika u drugim kantonima u Federaciji, prevashodno u Kantonu Sarajevo, te na taj način stvore normalni uvjeti za rad zdravstvenih radnika, ali i kvalitetna zdravstvena zaštita stanovništva. Također, zahtijevam od Vlade HNK da ukoliko neće, ne želi, ili ne može da potpiše navedeni Kolektivni ugovor iz bilo kojih razloga, da me obavijeste o razlozima, s obzirom na to da se radi o očiglednoj diskriminaciji zdravstvenih radnika u HNK, kako bih mogao u skladu sa svojim ovlastima poduzeti druge mjere zaštite istih putem nadležnih institucija. Ovu prigodu želim da iskoristim i da javno čestitam svim zdravstvenim radnicima u cijeloj BiH na nesebičnom zalaganju i nadljudskim naporima koje ulažu da pomognu bosanskohercegovačkom stanovništvu u borbi protiv pandemije COVlD-a 19.“

Primajući k znanju poziv na Konferenciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, o temi: „Ravnopravnost spolova nakon 2020. godine: Osnaživanje žena i izgradnja sigurnog okruženja“, upućen od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - Agencije za ravnopravnost spolova BiH, članovi Povjerenstva odlučili su da ispred Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda PSBiH na Konferenciji sudjeluje izaslanik Asim Sarajlić. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću