MENI
22.10.2019.

Секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ Кенан Вехабовић разговарао са експертима европских парламената за људске ресурсе

Секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Кенан Вехабовић разговарао је са експертима за људске ресурсе Савезног парламента Аустрије и Скупштине Републике Португал о подршци проведби акционих планова у области управљања људским ресурсима у оквиру провођења Тwinning пројекта Европске уније „Оснаживање и наставак подршке парламентима Босне и Херцеговине у пословима европских интеграција“.

У разговору са секретаром Вехабовићем учествовали су шеф Одјела за људске ресурсе Савезног парламента Аустрије Martin Peyerl и савјетник у Одјелу за људске ресурсе Скупштине Републике Португал Ricardo Fernandes, као и водитељка прве и друге компоненте Тwinning пројекта госпођа Csilla Schalbert.

Током састанка секретар Вехабовић упознао је представнике и експерте Тwinning пројекта с правном регулативом и праксама које се односе на процес регрутовања државних службеника, као и на њихов статус кад је ријеч о ПСБиХ.

Наглашено је да би законодавне институције требале бити самосталне у одређивању властитих потреба за кадром, у процесу постављања државних службеника, као и у дефинисању и нормирању њиховог статуса, што је пракса у државама развијене парламентарне демократије.

Речено је да ће све будуће препоруке у вези са облашћу управљања људским ресурсима, које проистекну из провођења Тwinning пројекта, бити пажљиво анализиране и проведене у складу са законском регулативом, могућностима и потребама ПСБиХ.

Тwinning пројекат „Оснаживање и наставак подршке парламентима Босне и Херцеговине у пословима европских интеграција“ почео је да се проводи у мају ове године и трајаће до априла 2021. године. Пројекат проводи конзорцијум којег чине представници Народне скупштине Мађарске, Парламента Аустрије и Хрватског сабора. У провођењу Тwinning пројекта учествују и експерти из још пет држава чланица Европске уније – Белгије, Чешке Републике, Француске, Португала и Словачке. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу