MENI
3.7.2018.

Службеници Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ учествовали на Седмој конференцији секретара и секретарки радних тијела парламената и скупштина БиХ

Секретар Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Марин Вукоја, секретар Дома народа ПСБиХ Бојан Нинковић и службеници Секретаријата ПСБиХ учествовали су на Седмој конференцији секретара и секретарки радних тијела парламената и скупштина БиХ која је, на тему „Сарадња радних тијела са цивилним друштвом у провођењу парламентарног надзора“, одржана на Јахорини.

Обраћајући се присутнима, секретар Представничког дома ПСБиХ Марин Вукоја упутио је захвалу Мисији ОЕБС-а у БиХ на организовању већ Седме конференције секретара и секретарки радних тијела парламената и скупштина БиХ, која, како је оцијенио, доприноси бољем раду и разумијевању многих питања од важности за рад служби парламената и скупштина у БиХ. Секретар Вукоја упознао је присутне да је ПСБиХ усвојила Закон о парламентарном надзору, који је почетком ове године ступио на снагу те, у вези с тим, нагласио и улогу цивилног друштва у изради поменутог законског приједлога. Вукоја је изразио наду да ће конференција получити резултате који ће допринијети бољем и квалитетнијем обављању службеничких дужности које се тичу парламентарног надзора.

У име организатора конференције, Мисије ОЕБС-а у БиХ, учесницима се обратила замјеница директора Одјела за људску димензију Мисије ОЕБС-а у БиХ Jasna Dobricik, која је истакла да су досадашње конференције резултовале побољшањем сарадње између парламената и скупштина у БиХ, парламената из БиХ са парламентима земаља регије, те унаприједиле законодавни рад парламената. Госпођа Dobricik поручила је како нови сазиви парламената након одржавања Општих избора у октобру ове године представљају прилику за службенике да мотивишу изабране званичнике како би унаприједили укључивање грађана у закодавни процес, као и да овакве годишње конференције представљају сјајну платформу за дијалог, сарадњу и подршку у раду парламентараца.

На конференцији је истакнута важност парламентарног надзора за све буџетске и ванбуџетске институције БиХ, тијела управе и институције с јавним овлаштењима, лица које управљају дијелом буџетским и ванбуџетске извора профита, као и лица за чије именовање потврду или сагласност дају један или оба дома ПСБиХ.

Како је речено, у самој примјени овог законског рјешења, као облици парламентарног надзора користе се саслушања институција и лица на које се Закон односи; јавне расправе и тематске сједнице везане за провођење Закона; парламентарне јавне истраге; посланичка и делегатска питања и интерпелације на случајеве на које се Закон односи; слање захтјева Предсједништву БиХ за достављање извјештаја у писаној форми; предлагање гласања о неповјерењу и потреби реконструкције Савјета министара БиХ; као и разматрања извјештаја која се тичу материје Закона. Учесници су нагласили да ће, без обзира на све наведено, ефикасност овог Закона бити постигнута онда кад се подзаконским актима уреде поступци кажњавања за непоступање по одредбама Закона.

Током конференције о сарадњи радних тијела са цивилним друштвом у провођењу парламентарног надзора говорили су представници ПСБиХ, оба дома Парламента Федерације БиХ, Народне скупштине Републике Српске, Вијећа народа Републике Српске и Скупштине Брчко дистрикта БиХ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу