MENI
14.2.2018

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period oktobar – decembar 2017. godine

U novom broju „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period oktobar – decembar 2017. godine, opširno se piše o svečanoj ceremoniji kojom je u zgradi PSBiH obilježen završetak Twinning light projekta pod nazivom „Podrška administrativnim strukturama za poslove integracija u Evropsku uniju (EU) parlamenata u BiH“.

Tokom svečanosti najviši predstavnici rukovodstva oba doma PSBiH, te Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta BiH, potvrdili su opredijeljenost ovih zakonodavnih institucija da jačaju svoju ulogu i efikasnost u procesu evropskih integracija BiH, te se obavezali na provođenje ranije usvojenih akcionih planova parlamenata za pretpristupni i pristupni proces naše zemlje EU.

Predstavljeno je i prvo izdanje zajedničkog Biltena o evropskim integracijama parlamenata u BiH, čije štampanje predstavlja jedan od rezultata provedenog Twinning light projekta. Kako prenosi „Parlament“, Twinning light projekat, kojeg je realizirala Narodna skupština Mađarske, uvod je u nastavak podrške EU parlamentima u BiH, koja će, kroz nekoliko različitih projekata vrijednih četiri miliona eura, biti realizirana u 2018. godini.

U biltenu PSBiH, kojeg priprema i uređuje Informaciono – dokumentacioni sektor PSBiH, objavljeni su i izvještaji o učešću visokih delegacija PSBiH na 8. Konferenciji predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana, koja je u oktobru 2017. godine održana u Budimpešti, kao i na Okruglom stolu o procesu evropskih integracija ovog regiona, koji je u novembru 2017. godine održan u Briselu.

„Parlament“ opširno piše i o ključnim porukama 30. zasjedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa, kojoj je 24. i 25. oktobra 2017. godine domaćin bila PSBiH.

Izvještava se i o rezultatima zasjedanja Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, kao i o aktivnostima komisija i radnih tijela PSBiH u periodu od oktobra do decembra 2017. godine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću