MENI
25.5.2017

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Parlamentarnu skupštinu BiH

U okviru programa "Otvoreni parlament" studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su danas Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH), gdje im je domaćin bila zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH upoznala je studente iz Mostara sa strukturom i funkcioniranjem Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, posebno se referirajući na način izbora, sastav i kvorum za rad i odlučivanje oba domova PSBiH.

Govoreći o funkcioniranju Domu u čijem je rukovodstvu, gospođa Krišto upoznala je goste s načinom konstituiranja Predstavničkog doma PSBiH i sa postupkom odlučivanja u tom Domu. U vezi s radom Doma naroda PSBiH, gospođa Krišto osvrnula se i na institut vitalnog nacionalnog interesa i način pokretanja tog instituta u Domu naroda PSBiH.

Članica Kolegija Predstavničkog doma pojasnila je studentima da Dom odluke donosi većinom glasova poslanika koji su prisutni i koji glasaju, ali i da u tom broju mora biti sadržana i najmanje jedna trećina poslanika s teritorija svakog entieta.

Gospođa Krišto na detaljan je način studentima Filozofskog fakulteta objasnila i zakonodavnu proceduru, kako u Predstavničkog domu tako i u Domu naroda PSBiH. S tim u vezi, ona je objasnila proces zakonodavne procedure od toga ko može biti ovlašteni predlagač zakona, pa sve do donošenja identičnog teksta zakona u oba doma PSBiH.

S obzirom na to da je najviša zakonodavna institucija BiH dvodomna, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH objasnila je budućim akademskim građanima i to kada se i u kojim prilikama sazivaju i zajedničke sjednice oba doma PSBiH.

Studente iz Mostara danas je pozdravio i sekretar Predstavničkog doma PSBiH Marin Vukoja, a prezentaciju o konceptu Izbornog zakona i funkcioniranju izbornog sistema u BiH održao je član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić.

Studenti Sveučilišta u Mostaru, koji su PSBiH posjetili u okviru programa „Otvoreni parlament“, obišli su zgradu i glavne parlamentarne sale.

Program „Otvoreni parlament“, kroz koji je prošlo blizu 22 hiljade posjetilaca, danas obilježava 12 godina postojanja. (kraj)  

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću