MENI
25.5.2017.

Студенти Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару посјетили Парламентарну скупштину БиХ

У оквиру програма "Отворени парламент" студенти Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару посјетили су данас Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине (ПСБиХ), гдје им је домаћин била замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ упознала је студенте из Мостара са структуром и функционисањем Представничког дома и Дома народа ПСБиХ, посебно се реферирајући на начин избора, састав и кворум за рад и одлучивање оба домова ПСБиХ.

Говорећи о функционисању Дому у чијем је руководству, госпођа Кришто упознала је госте с начином конституисања Представничког дома ПСБиХ и са поступком одлучивања у том Дому. У вези с радом Дома народа ПСБиХ, госпођа Кришто осврнула се и на институт виталног националног интереса и начин покретања тог института у Дому народа ПСБиХ.

Чланица Колегијума Представничког дома појаснила је студентима да Дом одлуке доноси већином гласова посланика који су присутни и који гласају, али и да у том броју мора бити садржана и најмање једна трећина посланика с територија сваког ентиета.

Госпођа Кришто на детаљан је начин студентима Филозофског факултета објаснила и законодавну процедуру, како у Представничког дому тако и у Дому народа ПСБиХ. С тим у вези, она је објаснила процес законодавне процедуре од тога ко може бити овлаштени предлагач закона, па све до доношења идентичног текста закона у оба дома ПСБиХ.

С обзиром на то да је највиша законодавна институција БиХ дводомна, замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ објаснила је будућим академским грађанима и то када се и у којим приликама сазивају и заједничке сједнице оба дома ПСБиХ.

Студенте из Мостара данас је поздравио и секретар Представничког дома ПСБиХ Марин Вукоја, а презентацију о концепту Изборног закона и функционисању изборног система у БиХ одржао је члан Централне изборне комисије БиХ Владо Рогић.

Студенти Свеучилишта у Мостару, који су ПСБиХ посјетили у оквиру програма „Отворени парламент“, обишли су зграду и главне парламентарне сале.

Програм „Отворени парламент“, кроз који је прошло близу 22 хиљаде посјетилаца, данас обиљежава 12 година постојања. (крај)  

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу