MENI

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF)

ČLANOVI: Osmanović, Adil
Pendeš, Marina
Prodanović, Lazar
KONTAKT

 

Nadležnosti

Parlamentarna skupština Frankofonije (PSF)
Assemblee Parlementaire de la Francophonie (APF)
Parliamentary Assembly of the Francophonie (PAF)

Parlamentarna skupština Frankofonije (PSF) osnovana je 1967. godine i vremenom se razvila u istinsku političku organizaciju frankofonih parlamenata. Danas okuplja više od sedamdeset parlamenata ili parlamentarnih organizacija s pet kontinenata. Uz punopravne i pridružene članice, PSF okuplja i stalne promatrače – parlamente država u kojima francuski jezik nije službeni ili najviše korišteni strani jezik, ali koji se zalažu za osnovne vrijednosti Frankofonije, poput njegovanja kulturne različitosti, višejezičnosti, solidarnosti, mira, temeljnih prava i održivog razvoja. U ovome trenutku, unutar PSF-a djeluje 50 zemalja stalnih članica, 15 pridruženih članica i 16 zemalja sa statusom promatrača, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Parlamentarna skupština jednom godišnje održava plenarno zasjedanje i ima četiri stalna odbora: Odbor za politička pitanja, Odbor za obrazovanje, kulturu i komunikacije, Odbor za parlamentarna pitanja i Odbor za suradnju i razvoj. Odbori se sastaju dva puta godišnje.

PSF nudi i posebne programe za zastupnike koji se realiziraju putem seminara (o dobrom upravljanju, zakonodavnom procesu, parlamentarnom nadzoru, proračunu itd.), te posebnih projekata za jačanje komunikacija na francuskom jeziku, kao što su pružanje informacija na internetu ili intranetu, dostava knjiga i publikacija i sl.

U sklopu posebnog programa, Frankofoni parlament za mlade svake dvije godine okuplja stotinjak mladih - budućih parlamentaraca, pripremajući ih za parlamentarni rad.

Od 2010. godine i Sastanka na vrhu u Montreuxu, Bosna i Hercegovina ima status zemlje promatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije. 

Na sjednici PSF-a, održanoj u srpnju 2013. godine u Abidjanu (Obala Bjelokosti), Biro PSF-a donio je odluku o prihvaćanju zahtjeva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za dobivanje statusa promatrača u PSF-u.