MENI

Делегацијa Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПССЕЕЦП)

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ: Џаферовић, Шефик
ПРВИ ЗАМЈЕНИК ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ: Чолак, Бариша
ДРУГИ ЗАМЈЕНИК ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ: Новаковић, Момчило
ЧЛАНОВИ: Бацковић, Заим
Емрић, Јасмин
Гасал-Вражалица, Маја
Радмановић, Небојша
Рагуж, Мартин
Родић, Драгутин
Вајзовић, Ханка
КОНТАКТ
  • Делегацијa Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПССЕЕЦП)

    Секретарка: Радовић, Јадранка

 

Надлежности

Парламентарна скупштина Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПССЕЕЦП)
South – East European Cooperation Process Parliamentary Assembly (SEECPPA)

Процес сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) представља форум и оквир за политички и дипломатски дијалог којим се потврђује политичка воља и спремност земаља Југоисточне Европе да, радећи заједно, допринесу стабилности, безбједности, демократизацији и економском просперитету цијелог региона.

СЕЕЦП је, на иницијативу Европске уније, покренут у Софији 1996. године, када је, на састанку шефова дипломатија земаља Југоисточне Европе одлучено да се покрене дугорочни процес мултилатералне сарадње земаља региона с циљем да се Југоисточна Европа трансформише у регион стабилности, безбједности и сарадње у складу с европским интеграционим токовима.

Основни документ СЕЕЦП-a је Повеља о добросусједским односима, стабилности, безбједности и сарадњи у Југоисточној Европи, која је усвојена у фебруару 2000. године у Букурешту (Румунија) на састанку шефова држава земаља овог региона.

Активности у оквиру процеса координира земља предсједавајућа, која представља СЕЕЦП на међународним састанцима и домаћин је годишњег састанка шефова држава и влада. Предсједавање траје годину дана и ротира се међу државама чланицама. Босна и Херцеговина, која је чланица СЕЕЦП-а од 2001. године, током 2004. године предсједавала је овом међународном и регионалном организацијом.

Процесом је обухваћено 12 земаља чланица СЕЕЦП-а - Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Словенија, Србија и Турска.

Организовање Парламентарне димензије СЕЕЦП-а иницирано је на првој конференцији предсједника парламената земаља чланица у Атини у октобру 1997. године, након чега су, на конференцији у Анталији (Турска), у јуну 2010. године предузети и први конкретни кораци на успостављању Парламентарне скупштине СЕЕЦП-а.
 
Инаугурална сједница Парламентарне скупштине СЕЕЦП-а одржана је у мају 2014. године у Букурешту (Румунија).

На тој сједници формирана су и три генерална комитета ПССЕЕЦП-а, и то:

  • Генерални комитет за привреду, енергетику и инфраструктуру;
  • Генерални комитет за правосуђе, унутрашње послове и сарадњу у области безбједности;
  • Генерални комитет за социјални развој, образовање, истраживање и науку.
Остале активности