MENI
5.4.2017.

У прва три мјесеца ове године ПСБиХ посјетило више од 500 гостију из земље и иностранства

У фебруару и марту ове године, у оквиру програма „Отворени парламент“, Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине (ПСБиХ) посјетило је више од 500 ученика и студената из земље и иностранства.

Од почетка фебруара (у јануару посјете нису реализоване) до краја марта, кроз програм „Отворени парламент“, којег реализује Сектор за односе с јавношћу ПСБиХ, прошло је укупно 547 посјетилаца, од којих је било 146 страних држављана из САД, Велике Британије и Данске.

Међу посјетиоцима, који су се упознали с организацијом рада и најважнијим функцијама ПСБиХ, са законодавним процесом, начином доношења одлука и системом гласања на сједницама оба дома ПСБиХ, као и са изгледом сала и распоредом сједења у салама, били су, између осталих, студенти Факултета политичких наука, Правног факултета и Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, као и ученици из три средње школе из Сарајева.

Наши гости у ПСБиХ били су и ученици двије средње школе из Данске, а о раду и значају највише законодавне институције у БиХ кроз програм „Отворени парламент“ информисали су се и студенти Durham универзитета из Велике Британије, као и група савјетника за политичка и економска питања амбасада Велике Британије из земаља региона Западног Балкана.

Посебно се издваја посјета студената Америчког универзитета у Босни и Херцеговини, током које је предсједавајући Представничког дома ПСБиХ Шефик Џаферовић гостима приближио законодавни процес, те у свом предавању снажно промовисао консензусом успостављене циљеве ПСБиХ који проистичу из тежње наше државе за прикључење европским и евроатлантским интеграцијама.

Програм „Отворени парламент“ у прва три мјесеца ове године помогао је и реализацију пројекта под називом „Бољи парламент, јача демократија“, путем којег је невладина организација „Perpetuum mobile – институт за развој младих и заједнице“ из Бањалуке реализовала двије посјете ученика из неколико градова у Босни и Херцеговини. У оквиру реализације овог пројекта, чији је циљ да побољша капацитет и могућности младих и омладинских невладиних организација у цијелој БиХ, као и да утиче на парламентарне процесе који се тичу специфичних питања младих, ПСБиХ су у првој групи заједно посјетили ученици из Требиња и Велике Кладуше, а у другој ученици из Зенице и Приједора. Током пројекта, којим је обухваћено 400 младих из десет општина и градова у БиХ, планиране су још три посјете ученика из Мостара, Високог, Новог Травника, те Бијељине, Добоја и Зворника.

Према прецизној евиденцији Сектора за односе с јавношћу ПСБиХ, од 2005. године, када је покренут програм „Отворени парламент“, до краја 2016. године Парламентарну скупштину БиХ посјетило је 21 204 гостију из земље и иностранства. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу