MENI
5.4.2017.

U prva tri mjeseca ove godine PSBiH posjetilo više od 500 gostiju iz zemlje i inozemstva

U veljači i ožujku ove godine, u okviru programa „Otvoreni parlament“, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) posjetilo je više od 500 učenika i studenata iz zemlje i inozemstva.

Od početka veljače (u siječnju posjete nisu realizirane) do kraja ožujka, kroz program „Otvoreni parlament“, kojeg realizira Sektor za odnose s javnošću PSBiH, prošlo je ukupno 547 posjetitelja, od kojih je bilo 146 stranih državljana iz SAD, Velike Britanije i Danske.

Među posjetiteljima, koji su se upoznali s organizacijom rada i najvažnijim funkcijama PSBiH, sa zakonodavnim procesom, načinom donošenja odluka i sustavom glasovanja na sjednicama oba doma PSBiH, kao i sa izgledom dvorana i rasporedom sjedenja u dvoranama, bili su, između ostalih, studenti Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i učenici iz tri srednje škole iz Sarajeva.

Naši gosti u PSBiH bili su i učenici dvije srednje škole iz Danske, a o radu i značaju najviše zakonodavne institucije u BiH kroz program „Otvoreni parlament“ informirali su se i studenti Durham univerziteta iz Velike Britanije, kao i skupina savjetnika za politička i ekonomska pitanja veleposlanstava Velike Britanije iz zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Posebno se izdvaja posjet studenata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, tijekom koje je predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović gostima približio zakonodavni proces, te u svom predavanju snažno promovirao  konsenzusom uspostavljene ciljeve PSBiH koji proističu iz težnje naše države za priključenje europskim i euroatlantskim integracijama.

Program „Otvoreni parlament“ u prva tri mjeseca ove godine pomogao je i realizaciju projekta pod nazivom „Bolji parlament, jača demokratija“, putem kojeg je nevladina organizacija „Perpetuum mobile – institut za razvoj mladih i zajednice“ iz Banjaluke realizirala dva posjeta učenika iz nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. U okviru realizacije ovog projekta, čiji je cilj da poboljša kapacitet i mogućnosti mladih i omladinskih nevladinih organizacija u cijeloj BiH, kao i da utječe na parlamentarne procese koji se tiču specifičnih pitanja mladih, PSBiH su u prvoj skupini zajedno posjetili učenici iz Trebinja i Velike Kladuše, a u drugoj učenici iz Zenice i Prijedora. Tijekom projekta, kojim je obuhvaćeno 400 mladih iz deset općina i gradova u BiH, planirane su još tri posjeta učenika iz Mostara, Visokog, Novog Travnika, te Bijeljine, Doboja i Zvornika.

Prema preciznoj evidenciji Sektora za odnose s javnošću PSBiH, od 2005. godine, kada je pokrenut program „Otvoreni parlament“, do kraja 2016. godine Parlamentarnu skupštinu BiH posjetilo je 21 204 gostiju iz zemlje i inozemstva. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću