MENI
20.6.2014.

Održana interna obuka o Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) 19. lipnja održana je interna obuka o primjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, koja je organizirana u suradnji sa Misijom OESS-a u BiH.

Na obuci, čije je održavanje predviđeno člankom 71. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, sudjelovala su 23 službenika PSBiH, na čije se obavljanje svakodnevnih aktivnosti i zadataka odnose odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Tajnica Povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno - sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Muamera Numić na početku obuke prezentirala je opće odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka (Zakon). Tijekom prezentacije navela je definiciju tajnog podatka, objasnila princip određivanja stupnja tajnosti, načine čuvanja tajnosti podataka, te predstavila nadležnosti Zajedničkog povjerenstva, kao i kaznene odredbe koje proizilaze iz Zakona.

Objasnila je sustav sigurnosnih provjera, uz definiranje statusa osoba koje moraju proći kroz ovu obuku, kao i institucija koje vrše sigurnosno provjeravanje službenika. U okviru ovog dijela definirane su i vrste sigurnosnih provjera, te sigurnosne smetnje za dobijanje ove dozvole, a koje su tretirane člankom 59. Zakona.

Tijekom prezentacije, sudionici su upoznati sa četiri stupnja tajnosti koja su definirana Zakonom, njiohovim međunarodnim terminima, kao i s usklađivanjem oznaka ovih stupnjeva sa zakonskim rješenjima koja su ranije važila. Prezentirano je i to tko smije staviti koji stupanj tajnosti, te prikazan način označavanja tajnosti podataka sa svim bitnim elementima koji tom prigodom trebaju biti navedeni.

Bilo je riječi i o objedinjavanju stupnja tajnosti dva i više dokumenata, njihovom prestanku tajnosti, te o omotima i kuvertama u kojima se ovi dokumenti ostavljaju, njihovom prijenosu, dostavi, umnožavanju i uništavanju. Sudionicima je prezentirana i knjiga evidencije tajnih podataka, kao i shema sigurnosnog područja, te organizacije i certifikacije središnjeg registra i podregistra.

Na kraju, sudionicima obuke prezentirana je fizička i informacijska sigurnost zaštite tajnih podataka, uz navođenje njihovih prijetnji i rizika, elemenata za određivanje njihovih fizičkih i tehničkih mjera zaštite. Također, prikazani su načini kibernetičkog kriminala sa elementima informacijske sigurnosti, sigurnosti komunikacija, kriptosigurnosti, te akreditacije ICT sustava.(kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću