MENI
21.3.2017

U Sarajevu počeo 94. Rose - Roth seminar PSNATO i zasjedanje Posebne grupe za Bliski Istok i Mediteran PSNATO

U prisustvu najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine, danas je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) počeo 94. Rose – Roth seminar Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO) i zasjedanje Posebne grupe za Bliski Istok i Mediteran PSNATO.

Trodnevnom skupu, kojeg zajednički organiziraju PSNATO-a i PSBiH, prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, članovi kolegija oba doma PSBiH, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO, članovi radnih tijela PSBiH u oblasti odbrane i sigurnosti, te poslanici i delegati oba doma PSBiH.

Pozdravljajući učesnike, među kojima su bili i ministrica odbrane BiH, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH i generalica NATO Štaba u BiH, te brojne stručnjake i goste iz sektora odbrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO Nikola Lovrinović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Bosni i Hercegovini pripala čast organizacije eminentnog skupa u čijem radu učestvuje više od 150 predstavnika PSNATO zemalja regiona, Bliskog Istoka i Mediterana. Lovrinović je izrazio očekivanje da će učesnici ovog seminara u naredna tri dana aktivno obraditi sve teme definirane agendom ovog seminara i ukazati na izazove i rješenja u vezi sa procesom euroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Obraćajući se učesnicima 94. Rose – Roth seminara, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović podsjetio je da je Bosna i Hercegovina sprovela uspješnu reformu odbrane, tokom koje su stvorene jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), u čiji sastav danas ulaze predstavnici svih naroda i građana naše zemlje. Naglasio je da je važećim zakonskim rješenjima donesenim u okviru ove reforme definiran jasan stav Bosne i Hercegovine na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, koji danas predstavlja jedan od njena dva osnovna strateška cilja. Osvrćući se na nedavnu posjetu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini, Džaferović je ukazao na neophodnost  bržeg rješavanja pitanja perspektivne vojne imovine i njenog uknjižavanja na Ministarstvo odbrane i OSBiH, čime bi se našoj zemlji omogućilo aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. S tim u vezi, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH zaključio je da je stabilnost EU nezamisliva bez stabilnosti Zapadnog Balkana i BiH, kao značajne države ovog regiona.

Potpredsjednik PSNATO Sverre Myrli izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se Rose-Roth seminar već četvrti put održava u Sarajevu, ali i naglasio da je ovo prvi put da u njegovom radu u Bosni i Hercegovini učestvuju predstavnici PSNATO koji dolaze iz zemalja Bliskog Istoka i Mediterana. Myrli je naglasio da PSNATO organizacijom ovog seminara želi poslati snažnu poruku o učešću ovog tijela u ostvarenju sigurne budućnosti cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana, te izrazio svoje uvjerenje da će seminar u naredna tri dana dodatno povezati učesnike na planu euroatlantskih integracija.

Tokom uvodnog dijela učesnicima seminara obratila se i ambasadorica Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer, koja je istaknula važnost demokratskog nadzora i kontrole odbrambeno – sigurnosnog sektora u zemljama regiona. S tim u vezi, naglasila je veliku ulogu koju su u ovom procesu tokom prethodnog perioda imali Ženevski centar za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Ženevski centar za sigurnosnu politiku (GCSP).

Uvodni dio 94. Rose - Roth seminara PSNATO i zasjedanja Posebne grupe za Bliski Istok i Mediteran PSNATO okončan je izlaganjem profesora Floriana Biebera iz Centra za Jugoistočnu Evropu Univerziteta u Gracu o tranzicijskim izazovima zemalja regiona i njihovog euroatlantskog puta. Dnevnim redom seminara danas su planirana dva panela, na kojima će biti riječi o političkim stavovima u vezi sa punopravnim članstvom zemalja regiona u NATO - savezu, kao i o promoviranju razumijevanja Alijanse i uklanjanju predrasuda u vezi s djelovanjem NATO-a. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću