MENI
10.3.2017

Rukovodstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovaralo sa delegacijom Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Islamske savjetodavne skupštine Irana

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić razgovarali su danas sa delegacijom Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Islamske savjetodavne skupštine Irana, predvođenim predsjednikom Komisije Alaodinom Boroujerdiom.

U razgovorima je istaknuto da su politički odnosi između dvije prijateljske zemlje na vrlo visokom nivou a članovi rukovodstva domova PSBiH zahvalili su se na svesrdnoj pomoći koju Islamska Republika Iran pružila Bosni i Hercegovini i njenim narodima i građanima. Međutim, naglašeno je da ima mnogo prostora za unapređenje ekonomske saradnje i neuporedivo veću robnu razmjenu između dvije zemlje, naročito ako se ona uspostavi uz posredovanje vanjskotrgovinskih komora i obuhvati sve krajeve Bosne i Hercegovine. U tom cilju, ukazano je na potrebu da se stvori prostor za predstavljanje potencijala i bolje upoznavanje privrednika dvije zemlje kroz organizaciju poslovnih foruma kakve Iran već ima sa susjednima Bosne i Hercegovine.

Visokom ocjenom ocijenjena je i saradnja parlamenata između BiH i Irana a i dalje, kako je rečeno, postoji  prostor da se ona unaprijedi na razini radnih tijela i parlamentarnih grupa prijateljstava.

Gosti iz Irana danas su više govorili u iranskoj ulozi u smirivanju stanja na području Sirije i borbi protiv ISIL-a. U tom svijetlu ponudili su saradnju kakvu iranske sigurnosne službe imaju sa sličnim službama iz zemalja Zapadne Evrope a angažman je najizraženiji u, kako je rečeno, praćenju, prihvatu i sigurnosnom nadzoru nad internacionalnim borcima ISIL-a koji se vraćaju u matične domovine. Naročito je naglašena razmjena informacija i saradnja sa sigurnosnim službama Njemačke i Francuske iz kojih su na ratišta na Bliskom Istoku regrutirale hiljade boraca ISIL-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću