MENI
20.12.2016.

Чланови Колегијума Дома народа разговарали са предсједником Парламента ИР Иран

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић и његов замјеник Огњен Тадић  који бораве у службеној радној посјети Исламској Републици Иран сусрели су се са својим домаћином предсједником иранског Парламента Ali Ardeshirom Larijanijem.

Захваливши се на позиву да наша Делегација посјети пријатељски Иран, предсједавајући Софтић истакао је да се односи Босне и Херцеговине и Ирана могу цјенити као врло пријатељски а да поновно оживљавање политичких веза треба допринијети и напретку привредне, културне и сваке друге сарадње. Предсједавајући Софтић додао је и да народи Босне и Херцеговине неће заборавити помоћ Ирана када је она била најпотребнија.

По ријечима предсједника Larijanija народ Ирана задовољан је што су иза балканских држава страшни ратови и страдања а током данашњих разговора изразио је и пуну подршку европском путу наше земље, тим прије што, како је рекао, јача сарадња са Босном и Херцеговином као будућом чланицом европске породице сутра значи и јачу сарадњу са Европском унијом што је један од стратешких спољнополитичких циљева Ирана.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Огњен Тадић истакао је да је мисија чланова парламената БиХ и Ирана стварање правила за будућност а не за прошлост и да је у свијетлу поретка који се ствара у свијету битно разумјети мултиполарност великих регија које међу собом размјењују позитивне вриједности. При томе, додао је он,  једна од таквих регија је управо регија у којој Иран и Техеран имају централну улогу.

Данас је значајно мјесто поклоњено и међупарламентарној сарадњу двије земље а поред  потребе да чешће и интензивније међусобно комуницирају руководства парламената, наглашена је и потреба тијесне сарадње парламентарних група пријатељстава.

Приликом размјене мишљења о тероризму као актуелном глобалном проблему, предсједавајући Софтић поздравио је активну улогу Ирана у рјешавању проблема у широј регији истичући да се ради о злу против којих се прогресивне снаге могу борити само систематично и уједињено. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу