MENI
24.6.2010.

OKONČANA 47. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas okončanoj 47. sjednici Doma naroda PS BiH je po žurnom postupku usvojen Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli.     
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih partija, čiji su predlagatelji izaslanici Dušanka Majkić, Ilija Filipović i Hazim Rančić i Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagatelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. 

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Zastupnički dom, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, upućen na usuglašavanje Kolegija.
Prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, čiji je predlagatelj Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku, je usvojen u prvom čitanju. 
Usvojeno je Izvješće o radu Državnog regulatorog povjerenstva za električnu energiju u 2009. g., Izvješće o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2009. g., Izvješće o zaštiti osobnih podataka u BiH, Izvješće o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za 2009. g., sa Izjašnjenjem o određenim pitanjima, kao i Izvješće o radu i Plan rada Neovisnog odbora kao neovisnog tijela policijske strukture u BiH za 2010. g.  
K' znanju je primljena Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2009. g. i Zaključak u svezi sa ovom Informacijom.    
Informaciju o radu Tužilateljstva Bosne i Hercegovine za 2009. g. je osam izaslanika primilo k' znanju, a četiri izaslanika Doma naroda PS BiH, nisu primila k' znanju.  
Na prijedlog Privremenog zajedničkog povjerenstva obaju domova u Neovisno povjerenstvo za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju kaznene sankcije i druge mjere koje je izrekao u kaznenom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Kaznenim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom, čiji je potpisnik BiH, ili drugi sud sukladno zakonu BiH, su imenovani: Mile Lasić, Semiha Borovac, Predrag Crnogorac, Damir Čačković i Milana Škipina.
Usvojen je zaključak kojim Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužuje zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića da obavlja dužnost vršitelja dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije do izbora direktora Agencije na osnovu Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a najdalje do 1. 8. 2010.
U svezi utvrđivanja smjernica za djelovanje privremenim izaslanstava koje, u ime Bosne i Hercegovine, sudjeluju na međunarodnim skupovim je usvojen zaključak da „do reguliranja pitanja formiranja, rada i nastupa privremenih izaslanstava PS BiH u Poslovniku, iste imaju obvezu da održe sastanak izaslanstava kada je potrebno da usaglase način zajedničkog djelovanja o pitanjima koja su na dnevnom redu međunarodnog skupa“. Također je usvojen zaključak koji je upućen nadležnom povjerenstvu.      
Izaslanica Alma Čolo je imenovana u Međuresornu radnu skupinu koja bi radila na izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH,  Ivo Miro Jović na izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i  Zakona o upravi, a Zoran Koprivica na izmjeni Zakona o reviziji institucija BiH i Zakon o javnim nabavama BiH.   
Data je suglasnost za otkazivanje Europske konvencije o zaštiti arheološke baštine i suglasnost za ratificiranje Sporazuma o vojnoj dotaciji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, Provedbenog protokola o financijskoj pomoći između Ministarstva obrane BiH i Glavnog stožera Republike Turske i Logističkog provedbenog protokola između Ministarstva obrane BiH i Glavnog stožera Republike Turske; Sporazuma o financiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog poduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” d.d. Mostar (EPHZHB) za projekt Dopunske mjere za Vjetroelektranu Mesihovina; Europske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima – Strasbourg,  5. 11. 1992. godine; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske o suradnji u oblasti unutarnje sigurnosti; Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj – Projekat gasifikacije Srednjebosanskog kantona; Protokola o vodi i zdravlju uz Konvenciju o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera iz 1992; Ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine; Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – Projekt za otpadne vode u Sarajevu; Sporazuma o zajmu i  projektu KfW, Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog poduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” d.d. Mostar za projekt Vjetroelektrana Mesihovina. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću