MENI
1.4.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 96. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

Sa usvojena četiri amandmana poslanika Velimira Jukića podržan je Prijedlog zakona o zaštiti oznaka geografskog porijekla, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola, čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH. 
Članovi Komisije su, sa usvojena četiri amandmana poslanika Velimira Jukića i dva poslanika Remzije Kadrića, podržali Prijedlog zakona o industrijskom dizajnu, predlagača Vijeća ministara BiH. Također, sa usvojena četiri amandmana poslanika Velimira Jukića podržan je Prijedlog zakona o žigu, a sa šest  usvojenih amandmana poslanika Velimira Jukića i jednim Remzije Kadrića podržan je Prijedlog zakona o patentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sa usvojena tri amandmana poslanika Halida Genjca i Velimira Jukića te dva amandmana poslanika Branka Dokića. 
Komisija je donijela zaključak da se od Kolegija Doma zatraži podruženje amandmanske faze u vezi Prijedloga zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.  
Na sjednici je odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, i odlučeno je da se članovi Komisije o predloženom prijedlogu izjasne 06. 04. 2010. godine na 97. sjednici Ustavnopravne komisije. 
Donesena je odluka da se javna rasprava o Prijedlogu strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, održi 19. 04. 2010. godine. 
Razmatran je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu uz zaključak da Predstavnički dom obavi raspravu i donese konačni stav o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu. 
U vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem odredaba člana 2. stavka (1) i člana 9. stavka (6) Zakona o Agenciji za osiguranje u Bosni i Hercegovini, čiji je podnosilac Agencija za osiguranje u BiH, s Mišljenjem Vijeća ministara BiH, odlučeno je da se članovi Komisije izjasne kada sjednici budu prisutni predstavnik nadležnog ministarstva i direktor Agencije za osiguranje u BiH. Danas je odlučeno da se na isti način postupi i povodom zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 10. stavak (5) tačke c) Zakona o poštama BiH, podnosioca Agencije za poštanski saobraćaj BiH, s Mišljenjem Vijeća ministara BiH, dakle da se sačeka da na sjednici Komisije budu prisutni predstavnik nadležnog ministarstva i direktor Agencije za poštanski saobraćaj BiH. 
Članovi Komisije su se upoznali sa Dopisom Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na delegiranje stručnjaka u radu ustavnopravnih komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Donesen je zaključak da će Ustavnopravnopravna komisija postupiti u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću