MENI
31.3.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PD, BERIZ BELKIĆ RAZGOVARAO O IMPLEMENTACIJI PRESUDE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA U PREDMETU FINCI – SEJDIĆ



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Beriz Belkić tokom susreta sa Ozgur Dermanom, šefom sekcije Odjela za pomoć u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, koja djeluje unutar Komiteta ministara Vijeća Evrope, upoznat je sa posljednjom Odlukom koju je Komitet ministara VE donio u vezi izvršenja Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u predmetu Finci-Sejdić.

“Komitet zapaža da će izvršenje Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu zahtijevati usvajanje niza amandmana na Ustav i Izborni zakon BiH i zaključuje da su bosanskohercegovačke vlasti počele preduzimati korake u smislu odstranjivanja svih vidova diskriminacije”, rekao je Derman, napomenuvši stav Komiteta ministara da u procesu Ustavnih promjena, vlasti u BiH, trebaju uzeti u obzir i mišljenja Venecijanske komisije.      
Belkić je naglasio kako unutar Radne grupe koja radi na pripremama izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH postoje oprečni stavovi o načinu implementacije Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u predmetu Finci-Sejdić. 
“Prisutna je svijest kako je promjene potrebno izvršiti, ali postoje različiti pristupi, da li zadovoljiti formu ili suštinu i u viđenjima da li ići na posredan ili neposredan način izbora i kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, kako definirati izbornu jedinicu”, rekao je Belkić, napomenuvši da ne bi bilo uputno mijenjati Izborni zakon poslije proglašenja izbora, jer svi oni koji učestvuju u izbornoj trci imaju pravo znati prema kojim pravilima se kandiduju.       
“Činjenica da je ovo izborna godina donekle opterećuje proces rada na izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH”, naglasio je Belkić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću