MENI
30.3.2010

ODRŽANA SJEDNICA PRIVREMENE KOMISIJE ZA PRIPREMU PRIJEDLOGA ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U BiH 2011. GODINE



Na danas održanoj sjednici Privremene komisije za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, na kojoj je prisustvovao i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, razmatrani su  materijali u vezi sa pripremom Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine.

Osnova za raspravu su bile dvije grupe amandmana koje je predložio poslanik Halid Genjac i predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH u PD PS BiH, Azra Hadžiahmetović. Članovi Komisije su raspravljali kako popisati i stanovnike BiH koji žive u dijaspori, a da istovremeno ne dođe do dupliranja popisa u odnosu na matične zemlje u kojima borave, koji broj je osnova za pokazatelje o etničkoj strukturi države, kako se vrši kontrolni popis i u kojim slučajevima je moguće da popis ne bude prihvaćen. Direktor Agencije za statistiku, Zdenko Milinović je sa stručnog aspekta, između ostalog, objasnio standarde EUROSTAT-a vezano za definicije šta se podrazumijeva pod ukupnim brojem stanovnika, zatim  kako educirati popisivače i izvršiti njihov odabir.
Usvojen je zaključak da Komisija nastavi sjednicu u utorak, 6.04. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću