MENI
23.2.2010.

OKONČANA 43. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas okonačnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojen Zaključak da se preko Stručnih službi Doma naroda još jednom zatraže odgovori na izaslanička  pitanja na koja do sada nije odgovoreno, kao i da se obrazlože kašnjenja u odgovaranju.
Prijedlog zakona o duhanu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju. U Povjerenstvo za usuglašavanje teksta ovog Zakona sa Povjerenstvom Predstavničkog doma imenovani su: Božo Ljubić, Slobodan Šaraba i Adem Ibrahimpašić.   

U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, dok su u prvom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. Usvojen je Zaključak da Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog i Doma naroda PS BiH provedu Javnu raspravu o Prijedlogu zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava na koju će putem sredstava informiranja pozvati sva zainteresovane pravne i fizičke osobe.    
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni  i Hercegovini, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju. Usvojen je Zaključak da se produži amandmanska faza na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini do roka od 48h prije održavanja sjednice nadležnog povjerenstva.  
Usvojen je zaključak da se Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici, čiji je predlagatelj Predsjedništvo BiH, vrati Predsjedništvu BiH kako bi je još jednom razmotrilo u svjetlu izrečenih prigovora.   
Usvojen je Zaključak Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku, usvojen na 18. sjednici Zajedničkog povjerenstva, održanoj 5.2.2009. 
U Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta, prema prijedlogu jedinstvene rang-liste Privremenog zajedničkog povjerenstva obaju domova, na razdoblje od tri godine su imenovani: Aida Abadžić Hodžić, Vlado Majstorović i Miljan Popić. 
U Povjerenstvo za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije iz Doma naroda su imenovani: Sulejman Tihić, Dušanka Majkić i Ilija Filipović.  
Data je suglasnost za ratificiranje Sporazuma između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije o suradnji u području razvitka; Ugovora o kreditu za Projekt izgradnje postrojenja za desumporizaciju gorivnih plinova za Termoelektranu Ugljevik između Japanske agencije za međunarodnu suradnju i Bosne i Hercegovine; Ugovora o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt  na Majni, i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Grada Banje Luke - Vodoopskrba i kanalizacija u gradu Banjoj Luci (komponenta 1: vodoopskrba); Ugovora o financiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Grada Banje Luke – Gradski sustav vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u gradu Banjoj Luci (komponenta 2: sustavi odvodnje otpadnih voda), Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora BiH, i Mađarske izvozno-uvozne banke za projekt - Tretman otpadnih voda u općini Tuzla; Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i imovinu; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Federativne Republike Brazil o oslobađanju od viza nositelja diplomatskih, zvaničnih ili službenih putovnica i Amandmana na Ustav Međunarodne organizacije rada iz 1997. godine. (kraj)
 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću