MENI
16.2.2010

ČLANOVI KOLEGIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA I DOMA NARODA SUSRELI SE S MINISTROM VANJSKIH POSLOVA ARAPSKE REPUBLIKE EGIPAT



Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Sulejman Tihić, predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković i zamjenici predsjedavajućeg Niko Lozančić i Beriz Belkić, danas su razgovarali sa delegacijom Arapske Republike Egipat, koju predvodi ministar vanjskih poslova, NJ. E. Ahmed Aboul Gheit.
Predsjedavajući Tihić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa između naše dvije zemlje, napomenuvši da se radi o najvećoj delegaciji iz Egipta koja je do sada posjetila Bosnu i Hercegovinu.     

“Arapska Republika Egipat je pomagala da se u BiH uspostavi mir, poslije toga je dala značajnu finansijsku pomoć za obnovu, a danas je jedna od zemalja sa kojom BiH ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni”, rekao je Tihić, dodajući da još uvijek ima dovoljno prostora za unapređenje saradnje.
Ministar Gheit je podsjetio da je Egipat imao prijateljske odnose sa bivšom Jugoslavijom i da danas podržava ulazak BiH i svih bivših jugoslovenskih republika u Evropsku uniju.
“Naši dobri politički odnosi se reflektuju i na uspješne ekonomske odnose, tako da će predstavnici 20 najvećih egipatskih firmi uskoro doći u BiH kako bi se saradnja podigla na još veći nivo”, istakao je ministar Gheit.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić je naglasio kako su Parlamentarnu skupština BiH u posljednje vrijeme posjetile mnogobrojne delegacije iz inostranstva. “Svi su od nas nešto tražili, svi su nas nečemu učili. Mi smo mala zemlja i nama trebaju prijatelji. Zato izražavam posebno zadovoljstvo današnjim susretom”, rekao je Belkić. (kraj)          


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću