MENI
15.2.2010

PREDSJEDAVAJUĆI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BIH, BRANKO ZRNO SUSREO SE SA KOMADNANTOM EUFOR-A U BIH, BERNHARDOM BAIROM



Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Branko Zrno susreo se danas sa komandantom EUFOR-a u BiH, general-majorom Bernhard Bairom, te tom prilikom razgovarao o rješavanju pitanja bh. pokretne i nepokretne imovine, viška naoružanja kao i ostalim oblastima odbrane BiH.

Sagovornici su se složili kako predstavnici vlasti u BiH, u saradnji sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, trebaju što prije riješavati problem viška naoružanja u našoj zemlji jer sigurnost građana u rješavanju navedenog problema nema cijenu. U tom cilju, kako je naglasio komandant Bair, međunarodna zajednica će pokrenuti inicijativu o razgovorima sa predstavnicima bh. vlasti u cilju rješavanja problema viška naoružanja. Ističući da razgovore o tome  treba voditi i na nivou  Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Zajedničke komisije Branko Zrno rekao je kako je u traženju najboljeg rješenja vrlo bitan jedinstven stav međunarodne zajednice o modalitetima rješavanja pitanja viška naoružanja. 
Inače, za pitanja vojne imovine danas je naglašeno da ono predstavlja unutarnji problem BiH za čije rješenje je nužno što prije postići neophodni konsenzus. 
General-major Bair je izvjestio je gospodina Zrnu o aktivnostima Vijeća ministara Evropske unije kada je u pitanju mandat međunarodnih snaga u BiH, te pohvalio napredak u određenim oblastima odbrane u BiH dok je predsjedavajući Zrno izrazio zahvalnost na dosadašnjoj ulozi međunarodnih snaga u našoj zemlji  i kao i nadu u daljnju uspješnu saradnju cilju jačanja demokratizacije vojnih snaga BiH i njihove uloge u mirovnim misijama. (kraj)        


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću