MENI
15.2.2010

ČLANOVI KOLEGIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA SUSRELI SE SA DELEGACIJOM KONGRESA SAD-a



Predsjedavajući Milorad Živković i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Niko Lozančić i Beriz Belkić, danas su sa delegacijom Kongresa SAD koju predvodi kongresmen Earl Pomeroy razgovarali o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, sa naglaskom na pitanje promjene Ustava i evroatlantskih integracija BiH. 

Kongresmen Pomeroy je rekao da je u BiH uočljiv vidan napredak u ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima, ali da je potreban nastavak aktivnosti kako bi se uspostavila efikasna vlast. „Dejtonski mirovni sporazum je bio dobar za zaustavljanje rata, ali da bi BiH bila funkcionalna zemlja, neophodne su i ustavne reforme“, rekao je on i dodao da su SAD  prijatelj i saveznik koji pruža podršku Bosni i Hercegovini, ali da je činjenica da napredak i pozitivne promjene unutar BiH, mogu ostvariti samo njeni građani.
Predsjedavajući Živković je informisao delegaciju Sjedinjenih Američkih Država da je u BiH otvorena rasprava u vezi usklađivanja Ustava BiH sa  Presudom Suda za ljudska prava u Strazburu. „Smatramo da je, uz uvažavanje principa konsenzusa i minimalnog zajedničkog interesa, to dobra osnova za početak ustavnih reformi“, rekao je Živković.    
Tokom susreta je pomenuto kako bi bilo važno da i BiH bude uključena u program Komisije za Demokratsko partnerstvo Kongresa SAD,  kojim su obuhvaćene države koje se nalaze u procesu demokratskih transformacija. (kraj)    


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću