MENI
15.2.2010

RUKOVODSTVO PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH SUSRELO SE SA DELEGACIJOM EVROPSKOG PARLAMENTA



Bosna i Hercegovna je ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima i smatramo da je za bosanskohercegovačke građane ovo trenutno jedno od najvažnijih pitanja. Želimo principijelan pristup, postavljeni uvjeti - ispunjeni uvjeti - liberalizacija viznog režima za bh građane. Ovo su danas istakli članovi Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u razgovorima sa delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BIH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Tokom susreta istaknut je napredak koji je napravljen od posljednjeg redovnog sastanka delegacija EP - BiH, a prema riječima Tanje Fajon, člana Delegacije i Izvjestiteljice Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju uprkos činjenici da, prema Lisabonskom sporazumu, odluku potvrđuje 27 zemalja, Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti bezvizni režim najkasnije do jula, odnosno do dana sjećanja na žrtve u Srebrenici. Međutim, delegacija Evropskog parlamenta naglasila je da sporost u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta treba biti izbjegnuta u svim narednim procesima i da su Briselu potrebne jasne pozitivne političke poruke iz BiH. 
Rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH upoznalo je goste i s aktivnostima oko izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH sa Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i prilično kratkim rokovima s obzirom na izborni period. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću