MENI
11.2.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 38. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržan je Prijedlog zakona o duhanu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. U okviru predloženog zakona usvojena su tri amandmana delegata Slobodana Šarabe i dva zamjenice predsjedavajućeg Doma naroda Dušanke Majkić, koji postaju sastavni dio predloženog zakona

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine, predlagač također Vijeće ministara BiH. Usvojen je i amandman delegata Slobodana Šarabe, koji postaje sastavni dio predloženih izmjena i dopuna zakona.
Komisija je podržala Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH.
Podržana su načela Prijedloga zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.
Također, na sjednici su podržana načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama BiH, Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Navedene prijedloge izmjena i dopuna zakona u parlamentarnu proceduru je uputilo Vijeće ministara BiH.
Članovi Komisije su dali preporuku Domu naroda da ratificira četiri sporazuma, tri ugovora i jedan amanadman sa međunarodnim organizacijama, i primili k znanju više izvještaja koje je dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. 
Usvojen je Prijedlog orijentacijskog  radnog plana Komisije za 2010. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću