MENI
10.2.2010.

ОКОНЧАНА 71. СЈЕДНИЦА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА



На данас окончаној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, усвојен је Предлог закључка посланика Шефика Џаферовића да се одгоди изјашњавање о Предлогу закона о протуминском дјеловању у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ. 

У другом читању су усвојени Предлог закона о заштити нових сорти биља у Босни и Херцеговини и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о царинској тарифи Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ.
Усвојен је Предлог закључка посланика Славка Матића да се одгоди изјашњавање о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о политици директних страних улагања у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ.
У другом читању су усвојени Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном радиотелевизијском систему Босне и Херцеговине, Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном радиотелевизијском сервису Босне и Херцеговине и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о комуникацијама, чији је предлагач Савјет министара БиХ.
Предлог закона о облигационим односима, чији је предлагач Савјет министара БиХ, није усвојен у првом читању.
У првом читању су усвојени Предлог закона о ауторским и сродним правима и Предлог закона о колективном остваривању ауторских и сродних права, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Усвојен је Предлог закључка Милорада Живковића којим се задужује Уставноправна комисија Представничког дома да у сарадњи са Уставноправном комисијом Дома народа организују и проведу Јавну расправу о Предлогу закона о ауторским и сродним правима и Предлогу закона о колективном осигуравању ауторског и сродних права на коју ће бити, путем средстава информисања, позвана сва заинтересована правна и физичка лица са територије БиХ.
Предлог закона о измјени и допунама Закона о царинској политици Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ, иде на накнадно усаглашавање.
У првом читању су усвојени Предлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни  и Херцеговини и Предлог закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за евидентирање у друмском пријевозу, чији је предлагач Савјет министара БиХ.
Предлог закона о измјенама и допунама Оквирног закона о високом образовању, чији је предлагач посланик Денис Бећировић, није усвојен у првом читању.
Није усвојен Предлог закона о порезу на додату вриједност, чији је предлагач Клуб посланика СНСД-а, јер је усвојено негативно Мишљење надлежне комисије.
Усвојен је Извјештај Комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Предлогу закона о допуни Кривичног закона Босне и Херцеговине, чији је предлагач посланик Денис Бећировић. 
Усвојен је Извјештај Комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о предлогу закључка посланика Винка Зорића са 68. сједнице Дома, одржане 30. 12. 2009., који гласи: „Из буџетске резерве бит ће издвојено 700.000. КМ за врхунске резултате спортиста. Средствима ће располагати Министарство цивилних послова БиХ, односно Савјет министара БиХ, по јасно утврђеним критеријима а добити их могу савези регистровани на нивоу Босне и Херцеговине чије су репрезентације постигле успјехе на међународним такмичењима. Средства се додјељују током године кад буде остварен добар резултат. Исто тако, Министарство може подржати међународна такмичења на нивоу репрезентација“.
Са мишљењем и закључцима надлежне комисије је усвојен Извјештај о ревизији извршених донација Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине у периоду 2006. – 2008. Усвојен је Предлог закључка посланика Хусеина Нанића којим ПД ПС БиХ изражава своју захвалност свим донаторима средстава и опреме Високом судском и тужилачком савјету БиХ за потребе реформе правосуђа у БиХ.
Са мишљењем и закључцима надлежне комисије је усвојен Извјештај о ревизији Јавног радиотелевизијског сервиса Босне и Херцеговине за 2008. годину.
Усвојен је Предлог закључка посланика Азре Хаџиахметовић да се до наредне сједнице одгађа изјашњавање о избору три члана Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигуравање квалитета на период од три године.
У Сталну делегацију Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарну скупштину Медитерана, умјесто преминулог посланика Јозе Крижановића, из Представничког дома је именован посланик Јерко Иванковић Лијановић.
Усвојена је Иницијатива посланика Мирјане Малић за покретање активности надлежних државних органа (Савјет министара БиХ и Парламентарне скупштине БиХ) за промјену Устава БиХ и Изборног закона БиХ у складу с правоснажном одлуком Европског суда за људска права. Усвојени су Предлози закључака посланика Мирјане Малић којим се задужује Савјет министара и Централна изборна комисија БиХ да до краја фебруара 2010. сачине план активности за измјену Устава и Изборног закона БиХ које би значиле потпуну примјену Одлуке Међународног суда за људска права и отклањање дискриминаторских одредби из Устава БиХ прије заказивања Општих избора за 2010. и да ПД ПС БИХ предложени план разматра на редовној сједници 10.03.2010.
Усвојена је Иницијатива посланика Адема Хускића за уврштавање у дневни ред Представничког дома тачке Одлука о проглашењу 27. јануара Даном сјећања на жртве холокауста и Закључак произашао из расправе на сједници ПД да Заједничка комисија за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику са предлагачем Иницијативе сачини предлог акта, за адекватно обиљежавање овог датума.
Није усвојена Иницијатива посланика Адема Хускића за уврштавање у дневни ред Представничког дома тачке: Одлука о проглашењу 11. јула Даном сјећања на жртве геноцида у Сребреници.
Усвојена је Иницијатива посланика Ремзије Кадрића, Садика Бахтића и Адема Хускића за уврштавање у дневни ред Представничког дома тачке: Покретање процедуре за разрјешење Управног одбора Радио – телевизије Босне и Херцеговине. Усвојен је Закључак да Представнички дом ПС БиХ у складу са чланом 26. став (4) Закона о Јавном радиотелевизијском сервису Босне и Херцеговине затражи мишљење од Регулаторне агенције за комуникације о Иницијативи за покретање процедуре за разрјешење Управног одбора Радио-телевизије Босне и Херцеговине.
Селим Бешлагић именован је за члана Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, Нермина Заимовић – Узуновић именована је за члана Комисије за спољну трговину и царине и Комисије за остваривање равноправности полова, умјесто преминулог Јозе Крижановића.
Из Представничког дома ПСБиХ у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, именовани су: Милорад Живковић, Бериз Белкић и Нико Лозанчић. 
Усвојен је Закључак којим се Задужује Савјет министара БиХ са посебним уклоном на надлежности Министарства безбједности, Министарства правде, Министарства за људска права и избјеглице, Министарства иностраних послова, да припреми информацију о акцији „Свјетлост“ извршеној 2.2.2010. и даљим активностима, најкасније до наредне сједнице.
Усвојена је Иницијатива за доношење одлуке о формирању привремене комисије Представничког дома за израду Предлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини 2011. и Закључак којим се предлагач Иницијативе, посланик Бранко Докић задужује да формулише Предлог одлуке о формирању Привремене комисије.
Дата је сагласности за ратификацију: Споразума између Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине и Федералног министарства европских и међународних послова Републике Аустрије о сарадњи у области развоја, Уговора о кредиту за пројекат изградње постројења за десумпоризацију горивних гасова за термоелектрану Угљевик између Јапанске агенције за међународну сарадњу и Босне и Херцеговине, Уговора о зајму и пројекту између КфW, Франкфурт  на Мајни, и Босне и Херцеговине и Републике Српске и града Бањалуке - Водоснабдијевање и канализација у граду Бањалуци (компонента 1: водоснабдијевање), Уговора о финансирању и пројекту између КфW, Франкфурт  на Мајни, и Босне и Херцеговине и Републике Српске и града Бањалуке – Градски систем водоснабдијевања и одвођења отпадних вода у граду Бањалуци (компонента 2: системи за одвођење отпадних вода), Споразума о зајму између Босне и Херцеговине коју заступа Министарство финансија и трезора и мађарске извозно-увозне банке за пројекат - Третман отпадних вода у општини Тузла, Споразума између Босне и Херцеговине и Чешке Републике о избјегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину, Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Федеративне Републике Бразил о ослобађању од виза за носиоце дипломатских, званичних и службених пасоша и Амандмана на Устав Међународне организације рада из 1997. године. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу