MENI
10.2.2010

OKONČANA 71. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojen je Prijedlog zaključka poslanika Šefika Džaferovića da se odgodi izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Usvojen je Prijedlog zaključka poslanika Slavka Matića da se odgodi izjašnjavanje o Prijedloguuu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Prijedlog zakona o obligacionim odnosima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nije usvojen u prvom čitanju.
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je Prijedlog zaključka Milorada Živkovića kojim se zadužuje Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma da u saradnji sa Ustavnopravnom komisijom Doma naroda organizuju i provedu Javnu raspravu o Prijedlogu zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom osiguravanju autorskog i srodnih prava na koju će biti, putem sredstava informisanja, pozvana sva zainteresovana pravna i fizička lica sa teritorije BiH. 
Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, ide na naknadno usaglašavanje. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni  i Hercegovini i Prijedlog zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, nije usvojen u prvom čitanju.
Nije usvojen Prijedlog zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a, jer je usvojeno negativno Mišljenje nadležne komisije.
Usvojen je Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.  
Usvojen je Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Vinka Zorića sa 68. sjednice Doma, održane 30. 12. 2009., koji glasi: „Iz budžetske rezerve bit će izdvojeno  700.000. KM za vrhunske rezultate sportista. Sredstvima će raspolagati Ministarstvo civilnih poslova BiH, odnosno Vijeće ministara BiH, po jasno utvrđenim kriterijima a dobiti ih mogu savezi registrirani na nivou Bosne i Hercegovine čije su reprezentacije postigle uspjehe na međunarodnim takmičenjima. Sredstva se dodjeljuju tokom godine kad bude ostvaren dobar rezultat. Isto tako, Ministarstvo može podržati međunarodna takmičenja na nivou reprezentacija“. 
Sa mišljenjem i zaključcima nadležne komisije je usvojen Izvještaj o reviziji izvršenih donacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u periodu 2006. – 2008. Usvojen je Prijedlog zaključka poslanika Huseina Nanića kojim PD PS BiH izražava svoju zahvalnost svim donatorima sredstava i opreme Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH za potrebe reforme pravosuđa u BiH. 
Sa mišljenjem i zaključcima nadležne komisije je usvojen Izvještaj o reviziji Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine za 2008. godinu.
Usvojen je Prijedlog zaključka poslanika Azre Hadžiahmetović da se do naredne sjednice odgađa izjašnjavanje o izboru tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta na period od tri godine. 
U Stalnu delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnu skupštinu Mediterana, umjesto preminulog poslanika Joze Križanovića, iz Predstavničkog doma je imenovan poslanik Jerko Ivanković Lijanović. 
Usvojena je Inicijativa poslanika Mirjane Malić za pokretanje aktivnosti nadležnih državnih organa (Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH) za promjenu Ustava BiH i Izbornog zakona BiH u skladu s pravosnažnom odlukom Evropskog suda za ljudska prava. Usvojeni su Prijedlozi zaključaka poslanika Mirjane Malić kojim se zadužuje Vijeće ministara i Centralna izborna komisija BiH da do kraja februara 2010. sačine plan aktivnosti za izmjenu Ustava i Izbornog zakona BiH koje bi značile potpunu primjenu Odluke Međunarodnog suda za ljudska prava i otklanjanje diskriminatorskih odredbi iz Ustava BiH prije zakazivanja Općih izbora za 2010. i da PD PS BIH predloženi plan razmatra na redovnoj sjednici 10.03.2010. 
Usvojena je Inicijativa poslanika Adema Huskića za uvrštavanje u dnevni red Predstavničkog doma tačke Odluka o proglašenju 27. januara Danom sjećanja na žrtve holokausta i Zaključak proizašao iz rasprave na sjednici PD da Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku sa predlagačem Inicijative sačini prijedlog akta, za adekvatno obilježavanje ovog datuma. 
Nije usvojena Inicijativa poslanika Adema Huskića za uvrštavanje u dnevni red Predstavničkog doma tačke: Odluka o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 
Usvojena je Inicijativa poslanika Remzije Kadrića, Sadika Bahtića i Adema Huskića za uvrštavanje u dnevni red Predstavničkog doma tačke: Pokretanje procedure za razrješenje Upravnog odbora Radio – televizije Bosne i Hercegovine. Usvojen je Zaključak da Predstavnički dom PS BiH u skladu sa članom 26. stav (4) Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine zatraži mišljenje od Regulatorne agencije za komunikacije o Inicijativi za pokretanje procedure za razrješenje Upravnog odbora Radio-televizije Bosne i Hercegovine.
Selim Bešlagić imenovan je za člana Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Nermina Zaimović – Uzunović imenovana je za člana Komisije za vanjsku trgovinu i carine i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, umjesto preminulog Joze Križanovića. 
Iz Predstavničkog doma PSBiH u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, imenovani su: Milorad Živković, Beriz Belkić i Niko Lozančić.  
Usvojen je Zaključak kojim se Zadužuje Vijeće ministara BiH sa posebnim uklonom  na nadležnosti Ministarstva sigurnosti, Ministarstva pravde, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva vanjskih poslova, da pripremi informaciju o akciji „Svjetlost“ izvršenoj 2.2.2010. i daljim aktivnostima, najkasnije do naredne sjednice. 
Usvojena je Inicijativa za donošenje odluke o formiranju privremene komisije Predstavničkog doma za izradu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. i Zaključak kojim se predlagač Inicijative, poslanik Branko Dokić zadužuje da formuliše Prijedlog odluke o formiranju Privremene komisije.
Data je saglasnosti za ratifikaciju: Sporazuma između Ministarstva vanjskih poslova BiH Federalnog ministarstva evropskih i međunarodnih poslova Republike Austrije o saradnji u oblasti razvoja, Ugovora o kreditu za projekat izgradnje postrojenja za desumporizaciju gorivnih plinova za termoelektranu Ugljevik između Japanske agencije za međunarodnu saradnju i BiH, Ugovora o zajmu i projektu između KfW, Frankfurt  na Majni i BiH i Republike Srpske i grada Banje Luke - Vodosnabdijevanje i kanalizacija u gradu Banjoj Luci, Ugovora o finansiranju i projektu između KfW, Frankfurt  na Majni i BiH i Republike Srpske i grada Banje Luke – Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u gradu Banjoj Luci, Sporazuma o zajmu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i mađarske izvozno-uvozne banke za projekat - Tretman otpadnih voda u općini Tuzla, Sporazuma između BiH i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Federativne Republike Brazil o oslobađanju od viza za nosioce diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša i Amandmana na Ustav Međunarodne organizacije rada iz 1997. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću