MENI
9.2.2010

PARLAMENTARNI VOJNI POVJERENIK, BOŠKO ŠILJEGOVIĆ SUSREO SE S KOMADANTOM EUFOR-a U BiH



Komandant EUFOR-a u BiH general-major Bernhard Bair je tokom današnjeg susreta sa parlamentarnim vojnim povjerenikom Boškom Šiljegovićem, čestitao je vlastima Bosne i Hercegovine uspostavljanje Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika, izrazivši nadu da će se tako unaprijediti civilna kontrola nad vojnim strukturama i zaštita ljudskih prava i sloboda vojnog osoblja u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH, što je važan korak za približavanje BiH evroatlantskim integracijama.

General-major Bair je istakao kako unutar cjelokupnog angžmana Evropske unije u BiH, EUFOR nastavlja da djeluje preko operacije ALTHEA, kako bi se postigao krajnji cilj Evropske unije i međunarodne zajednice da BiH bude stabilna, mirna i multietnička država. 
Budući da je EU odlučila da počne pružati pomoć OS BiH u izgradnji kapaciteta i obuci, vojni povjerenik Šiljegović i komandant Bair su  dogovorili da će vojni povjerenik biti upoznat sa napretkom koji EUFOR bude postizao u ovoj oblasti.  
Šiljegović je zahvalio Bairu na podršci koju je EUFOR do sada pružio Bosni i Hercegovini, izrazivši nadu da će dalja saradnja EUFOR-a i parlamentarnog vojnog povjerenika također biti uspješna. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću