MENI
9.2.2010

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE



Na danas održanoj sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije, izvršene su pripreme za 12. Interparlamentarni sastanak sa Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, koji će biti održan 15. i 16. februara 2010.g. u Sarajevu.

Planirano je da na početku ovog skupa predstavnici Vijeća ministara BiH, Ureda predsjedavajućeg Vijeća EU, Delegacije Evropske komisije u BiH i visoki predstavnik u BiH, razmijene mišljenja o napretku BiH u procesu evropskih integracija, dok bi drugom dijelu sastanka bosanskohercegovački parlamentarci izvjestili evropske parlamentarce o postignutom napretku.   
Bosanskohercegovački parlamentarci bi trebali izvjestiti Delegaciju Evropskog parlamenta o temama: Ustavne reforme u kontekstu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Ažuriranje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, Političke prilike u BiH u kontekstu predstojećih izbora, Reforma pravosuđa i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i o Trenutnoj situaciji vezanoj za ekonomski oporavak, uključujući napredak u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora i strukturalne reforme.       
Najavljeno je da će se u Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, pored predsjedavajućeg Eduarda Kukana i njegovog zamjenika Jelka Kacina, između ostalih nalaziti i izvjestioci Doris Pack i Tanja Fajon. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću