MENI
2.2.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKE POSLOVE



Na danas održanoj sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su u vezi Informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH u povodu otvaranja predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, usvojeni prijedlozi dva zaključka poslanika Denisa Bećirovića i modificirani prijedlog zaključka poslanika Huseina Nanića.

U prvom zaključku se kaže kako Komisija za vanjske poslove smatra da otvaranje diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srpske, njihov mandat, misija i procedure osnivanja nisu u skladu sa Ustavom BiH i ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH, dok drugim zaključkom Komisija za vanjske poslove predlaže da Kolegij Predstavničkog doma ovu Informaciju Ministarstva vanjskih poslova uvrsti u dnevni red 72. sjednice Predstavničkog doma. Posljednjim usvojenim zaključkom Komisija za vanjske poslove predlaže da i Predsjedništvo BiH da svoj stav u vezi Informacije Ministarstva vanjskih poslova u povodu otvaranja predstavništava Republike Srpske u inostranstvu.  
Komisija je dala pozitivno mišljenje, uz prijedlog da Predstavnički dom da saglasnost za  ratificiranje četiri sporazuma i tri ugovora sa međunarodnim organizacijama, dok je k' znanju primljeno više izvještaja i materijala vezanih za vanjsko-političke aktivnosti. Izuzetak je napravljen u vezi materijala Ministarstva vanjskih poslova BiH  pod nazivom Ulazak BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u, za koji je predviđeno da se zbog svog značaja razmatra kao posebna tačka na jednoj od narednih sjednica. (kraj)
           


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću