MENI
1.2.2010

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA, MILORAD ŽIVKOVIĆ RAZGOVARAO SA MINISTROM VANJSKIH POSLOVA REPUBLIKE FINSKE



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je tokom današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Finske Alexanderom Stubbom rekao kako su, prema njegovom mišljenju, trenutno dva najvažnija politička pitanja u BiH vezana za Presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija i liberalizaciju viznog režima.

„Presuda Suda za ljudska prava je samo potvrdila naša strahovanja da određeni dijelovi Ustava BiH nisu u skladu sa Poveljom o ljudskim pravima, ali sam optimista da ćemo uspjeti napraviti potrebne izmjene“, istakao je Živković.
Predsjedavajući Živković je naglasio da su Parlamentarna skupština BiH i druge bh. institucije ispunile gotovo sve uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, uz nadu da će nakon ispunjavanja preostalih uslova, uslijediti pozitivno mišljenje Monitoring komiteta Vijeća Evrope o situaciji u BiH. 
Ministar vanjskih poslova Republike Finske Alexander Stubb je rekao da su ova i prethodna godina u Bosni i Hercegovini bile godine propuštenih šansi. „Ali, vjerujem da su ljudi u BiH postali svjesni da do promjena može doći jedino uz njihov pojačani angažman“, istakao je on. (kraj)              


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću