MENI
1.2.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 91. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine za Prijedlog zakona o radnom vremenu, obaveznom odmoru mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prometu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini. Navedene zakone je predložilo Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije su utvrdili usklađenost s Ustavom i pravim sistemom Bosne i Hercegovine i za načela Prijedloga zakona o obligacionim odnosima, Prijedloga zakona o autorskim i srodnim pravima kao i Prijedloga zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, koji  su također predloženi od Vijeća ministara BiH. 
Utvrđen je Prijedlog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Komisija je odlučila kako je potrebno do naredne sjednice dostaviti prečišćeni tekst nacrta Prijedloga zakona o javnim nabavkama, kako bi se očitovalo o zahtjevu za autentičnim tumačenjem člana 52. stavak (6) tačka a) Zakona o javnim nabavkama, koji je podnesen od strane Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi.   
U vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem pojedinih odredaba Zakona o carinskoj politici, čiji je podnosilac Uprava za indirektno oporezivanje BiH, utvrđeno je da je norma jasna i da ne treba provoditi autentično tumačenje, kao i da se zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH ne odnosi na autentično tumačenje pravne norme u vezi člana 1. stavak (5) Zakona o zrakoplovstvu BiH, nego je riječ o praktičnoj primjeni navedenog člana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću