MENI
28.1.2010

ČLANOVI KOLEGIJA OBA DOMA I ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE SUSRELI SE SA DELEGACIJOM SAVEZA LIBERALA I DEMOKRATA EVROPSKOG PARLAMENTA



Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zajedničke komisije za evropske integracije, susreli su se danas sa delegacijom Saveza liberala i demokrata (ALDE) Evropskog parlamenta, i razgovarali o reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Delegacija ALDE-a u Evropskom parlamentu interesirala se za tok ispunjenja uvjeta na putu Bosne i Hercegovine u EU-a, s posebnim naglaskom na uvjete u vezi liberalizacije viznog režima za građane BiH.
Članovi PSBiH su upoznali delegaciju Evropskog parlamenta kako je usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Parlamentarna skupština BiH ispunila posljednji uvjet kada su u pitanju zakonodavne aktivnosti, te da još treba usaglasiti određena tehnička pitanja s ciljem što bržeg ukidanja viza za građane BiH.
Sagovornici su se složili kako uspješan put BiH u evroatlanske integracije u velikoj mjeri zavisi od postizanja konsenzusa unutar BiH, na što su gosti poručili kako Evropski parlament daje punu podršku BiH u što bržem ispunjenju uvjeta na putu ka EU.
Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o presudi Suda za ljudska prava u vezi slučaja Finci -Sejdić, uz preporuku članova delegacije iz Evropskog parlamenta da Bosna i Hercegovine uloži napor da sa Ustav i Izborni zakona BiH što prije uskladi sa presudom iz Strazbura. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću