MENI
28.1.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, BERIZ BELKIĆ RAZGOVARAO SA ZAMJENIKOM GENERALNOG SEKRETARA VENECIJANSKE KOMISIJE



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Beriz Belkić danas je sa zamjenikom generalnog sekretara Venecijanske komisije Thomasom Markertom razgovarao o implementaciji odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Finci i Sejdić protiv BiH“. Belkić je podsjetio da je u parlamentarnu proceduru već upućen prijedlog rješenja za usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno amandmane koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i entitetsko glasanje.

Prema riječima Beriza Belkića bitno je da je počeo dijalog na temu ustavnih promjena, a od Kolegija Predstavničkog doma bit će traženo da se obrati Venecijanskoj komisiji kako bi dobili mišljenje o prispjelim amandmanima što znači i izjašnjenje o pitanju da li ovi amandmani implementiraju Presudu Evropskog suda za ljudska prava.  
Markert je istakao kako promjena Ustava BiH mora biti rezultat ne samo unutarnjeg uvjerenja o potrebi promjena već i da podrazumijeva sveobuhvatnu pravnu i političku reformu.
„Ako je dilema brzina ili sveobuhvatnost, ja bih preporučio ovo drugo. To znači da bi sa procesom reformi trebalo početi odmah nakon izbora, jer mi se čini da sada nedostaje politička volja da se proces reformi završi prije izbora u oktobru“, naglasio je Markert. 
Belkić i Markert su razgovarali i o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, izražavajući saglasnost da će biti važno sačekati izjašnjenje Venecijanske komisije i o predloženim izmjenama ovog zakona. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću