MENI
21.1.2010

OKONČANA 70. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj 70. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojen je Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu po skraćenom postupku. 

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nisu usvojeni u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojeni su u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, upućen je na usaglašavanje Kolegija Predstavničkog doma. 
Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Azra Hadžiahmetović, nisu usvojeni u prvom čitanju. 
Nisu usvojeni Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o reviziji institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković. 
K' znanju je primljena Informacija o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2008. godini, čiji je podnosilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Usvojen je zaključak sadržan u Mišljenju Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.   
Klub poslanika HDZ 1990. je tražio da se odgodi izjašnjavanje o prijedlogu zaključka poslanika Vinka Zorića sa 68. sjednice Doma, održane 30. 12. 2009., koji glasi: „Iz budžetske rezerve bit će izdvojeno  700.000. KM za vrhunske rezultate sportista. Sredstvima će raspolagati Ministarstvo civilnih poslova BiH, odnosno Vijeće ministara BiH, po jasno utvrđenim kriterijima a dobiti ih mogu savezi registrirani na nivou Bosne i Hercegovine čije su reprezentacije postigle uspjehe na međunarodnim takmičenjima. Sredstva se dodjeljuju tokom godine kad bude ostvaren dobar rezultat. Isto tako, Ministarstvo može podržati međunarodna takmičenja na nivou reprezentacija.“ Kolegij Predstavničkog doma je zadužen da sa predlagačem Zaključka ustanovi zašto je traženo odgađanje glasanja.  
Nije usvojen zaključak poslanika Kluba SDA sa 69. sjednice Doma, održane 30. 12. 2009., koji glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, bez odgađanja, utvrdi i u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakonskog rješenja kojim se na nedvosmislen način kao krivično djelo sankcionira svako poricanje, umanjenje ili odobravanje zločina holokausta, genocida ili drugih zločina protiv čovječnosti. Prijedlogom je neophodno obuhvatiti ispunjavanje svih obaveza koji BiH ima na osnovu: Rezolucije Generalne skupštine UN-a o negiranju holokausta od 26.1.2007., Dodatnog protokola na Konvenciju o kibernetičkom kriminalu i kriminalizaciji djela rasističke i ksenofobične prirode počinjenih pomoću kompjuterskih sredstava, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida te Konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Prijedlogom je također neophodno obuhvatiti dobru praksu demokratskih zemalja svijeta po ovom pitanju kao i obaveze BiH po svim drugim međunarodnim pravnim aktima.“ 
Usvojen je zaključak o izdvajanju jednodnevne zarade poslanika Predstavničkog doma iz mjeseca januara za pomoć građanima Haitija. 
S amandmanima poslanika Momčila Novakovića, Šemsudina Mehmedovića i Slavka Jovičića usvojen je zaključak o izdvajanju jedne dnevnice kao pomoć općinama za ublažavanje posljedica i otklanjanje šteta nastalih od poplava tokom 2009. i u janauru 2010. na teritoriji BiH. 
Lejla Klokić je imenovana za člana Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma, umjesto Sadika Ahmetovića kome je prestao mandat imenovanjem na funkciju Ministra sigurnosti BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2008. godini, Revidiranog dopunskog sporazuma o pružanju tehničke pomoći od strane Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) BiH i Šestog dodatnog protokola na Ustav Svjetskog poštanskog saveza. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću