MENI
21.1.2010

OKONČANA 42. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 42. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojena je inicijativa delegata Bože Ljubića kojom se Dom naroda zadužuje da traži od Vijeća ministara BiH da pripremi izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara, Zakona o državnoj službi i Zakona o reviziji institucija. 
Usvojen je zahtjev Vijeća ministara da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Bosni i Hercegovini razmatra po skraćenom postupku.

Na sjednici su, u drugom čitanju, usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, koje je predložilo Vijeće ministara BiH. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine, sa zaključkom Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije, usvojen je u prvom čitanju, kao i Prijedlog zakona o zaštiti novih sorta bilja u Bosni i Hercegovini, također sa zaključkom Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije. Navedene prijedloge zakona je predložilo Vijeće ministara BiH. 
U prvom čitanju, sa zaključkom Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH. 
Razmatrana je Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici, s Mišljenjem Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koje je predložilo Predsjedništvo BiH. Nakona razmatranja, odlučeno je da se Godišnja platforma vrati nadležnoj komisiji radi dostave novog mišljenja.
Primljena je k znanju Informacija o izdanim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2008. godini, sa zaključcima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH. 
Data je saglasnost za ratificiranje Šestog dodatnog protokola uz Ustav Svjetskog poštanskog saveza, Revidiranog dopunskog sporazuma o pružanju tehničke pomoći od strane Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Bosni i Hercegovini kao i Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finasijskoj saradnji u 2008. godini.
Sa dnevnog reda sjednice Doma skinute su tačke u kojima se, u prvom čitanju, trebalo razmatrati o prijedlozima zakona koje je predložio delegat Slobodan Šaraba. Tako su sa dnevnog reda sjednice skinute tačke pod rednim brojevima 9., 10. i 11. u okviru kojih se trebalo razmatrati o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću