MENI
20.1.2010

PREDSJEDAVAJUĆA GRUPE PRIJATELJSTVA ZA AUSTRALIJU, AZRA HADŽIAHMETOVIĆ RAZGOVARALA S AMBASADOROM AUSTRALIJE U BiH



Predsjedavajuća Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za Australiju i poslanica u Predstavničkom domu Azra Hadžiahmetović danas je razgovarala sa novoizabranim ambasadorom Australije u BiH Michaelom John Pottsom.

“Dvije stvari su me posebno dojmile u Australiji, društveno blagostanje i činjenica da se Australija uspjela oduprijeti svjetskoj ekonomskoj krizi”, rekla je Hadžiahmetović, napomenuvši kako je imala zadovoljstvo da kao predsjedavajuća Parlamentarne grupe prijateljstva posjeti Australiju i vidi na koji je način uređeno australijsko društvo. Iako je bilateralna saradnja naše dvije zemlje ocijenjena uspješnom, sagovornici su se složili da postoji prostor za njeno unapređenje. 
“U Australiji koja je veliko i otvoreno tržište živi veliki broj građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, što je samo jedan od elemenata na osnovu kojih  zaključujem da bi bh. proizvodi mogli računati na uspješan plasman na australijskom tržištu”, istakla je Hadžiahmetović.
Ambasador Potts je rekao da je njegova Vlada veoma zainteresirana za razvoj događaja u BiH zbog jake zajednice Bosanaca i Hercegovaca u Australiji, ali i zbog želje australijske vlade za stabilnom Evropom. 
“Za nas je BiH ključ mira za zapadni Balkan, jer je uspjeh Bosne i Hercegovine uspjeh zapadnog Balkana, kao što se neuspjesi u BiH reflektiraju na cijeli zapadni Balkan”, istakao je on. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću