MENI
12.1.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE DOMA NARODA



Na danas održanoj 49. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrđena je usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, ali nisu podržana načela za Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, predlagača delegata Slobodana Šarabe.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, kao i načela Prijedloga zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koje je predložio delegat Slobodan Šaraba.
Također, Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.
Članovi su razmatrali zaključak koji je donesen na 3. sjednici Komisije a koji se tiče donošenja Odluke o pokretanju inicijative da se pri Centralnoj banci BiH uspostavi fond za pravilnu nadoknadu imovine predviđeno aneksom VII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te ga primili k znanju.
Vođena je rasprava i o zaključku koji je također donesen na 3. sjednici, a odnosi se na preispitivanje Memoranduma o razumijevanju od 01. 07. 2001. godine, između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ureda Visokog predstavnika koji državljane BiH zaposlene kod međunarodnih organizacija oslobađa poreza na dohodak. Odlučeno je da se članovi Komisije o njemu očituju kada se osigura prisustvo osoba koje su uključene u realizaciju pomenutog zaključka.
Primljen je k znanju Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije za 2009. godinu kao i Orijentacioni radni plan za 2010. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću