MENI
11.1.2010

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA NADZOR NAD OSA-om PRIMILI U OPROŠTAJNU POSJETU GENERALA NATO ŠTABA U BiH



Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije PSBiH, Mirko Okolić, predsjedavajući, te zamjenici Božo Rajić i Šemsudin Mehmedović primili su danas u oproštajnu posjetu Sabato Ericca, generala NATO štaba u Sarajevu.

Tokom razgovora, istaknuta je dosadašnja uspješna saradnja NATO štaba u Sarajevu sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na aktivnosti sa Zajedničkom komisijom za nadzor nad radom OSA- e. 
"Važno je istaknuti ulogu NATO štaba pri izradi Zakona o zaštiti tajnih podataka i Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji u BiH, te pomoć pri organizaciji Konferencije o parlamentarnom nadzoru nad obavještajnom sektorom u Jugoistočnoj Evropi“, istakao je predsjedavajući Zajedničke komisije, Mirko Okolić. 
Danas je rečeno da je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se ispunile obaveze iz MAP programa, a sve u cilju bržeg pristupa Bosne i Hercegovine NATO savezu, uz konstataciju kako se, nakon toga, Bosni i Hercegovini širom otvaraju vrata ulaska u EU. 
General Sabato Ericco se zahvalio na uspješnoj saradnji sa tijelima Parlamentarne skupštine te naglasio kako vjeruje u uspješnu i brzu integraciju BiH u NATO s obzirom na urađene dosadašnje aktivnosti, posebno na polju reforme odbrane u BiH.
Sastanku je prisustvovao i brigadni general John W. Bullard, koji će na dosadašnjoj ulozi NATO štaba u Sarajevu zamjeniti gospodina Ericca. On je izrazio nadu da će saradnja sa institucijama Bosne i Hercegovine i ubuduće biti vrlo dobra i plodna. (kraj)            


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću