MENI
11.1.2010

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE



Na danas održanoj 32. sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, razmatrani su i usvojeni zahtjevi, kao i odluke koje se odnose na odobravanje naknada za slučaj teške bolesti, odnosno za odvojeni život.

Također, članovi su verificirali odluke koje se tiču prestanka statusa stalno zaposlenog poslanika, dodjele jednokratne novčane pomoći, kao i odobrenja sredstava za kupovinu poklona.
Na sjednici je razmatran Prijedlog odluke o izmjenama Pravilnika o finansijsko-materijalnom poslovanju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te je odlučeno da se o prijedlogu izjasni nakon dostave izmjene Poslovnika o unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na promjenu naziva Odjela za kadrovska pitanja u Odjel za radne odnose.
Razmatrajući utvrđivanje kriterija o okolnostima pod kojima se mogu otkazati službena putovanja, Komisija je zaključila da se izjašnjavanje odgodi do pripreme novog materijala radi pojašnjenja određenih odredbi kriterija o okolnosima pod kojima se mogu otkazivati službena putovanja.
U vezi Inicijative Kluba poslanika SDP-a, koja je usvojena na 64. sjednici Predstavničkog doma a odnosi se na smanjenje plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, članovi Zajedničke komisije su odlučili podržati Mišljenje Zajedničke komisije za administrativne poslove koje je doneseno na 30. sjednici, održanoj 08. 10. 2009. godine. U Mišljenju je naveden zaključak kojim Zajednička komisija smatra kako se još nisu stekli uvjeti za razmatranje inicijative u dijelu koji se odnosi na visinu plaća poslanika i delegata PSBiH.
Zaključak Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se od Parlametarne skupštine BiH traži odobrenje sredstava za pokretanje odgovarajućeg načina informiranja građana o radu Odbora, razmatran je na današnjoj sjednici. Odlučeno je da se Zajednička komisija o njemu izjasni nakon njegova usklađivanja sa Poslovnikom o radu Odbora za žalbe građana, kao i da se utvrdi iznos novčanih sredstava koja su potrebna za pokretanje odgovarajućeg načina informiranja građana o radu Odbora.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću