MENI
5.1.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG DOMA NARODA, ILIJA FILIPOVIĆ RAZGOVARAO S AMBASADOROM ČEŠKE REPUBLIKE U BiH



Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ilija Filipović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Češke Republike u BiH, Tomasa Szunyoga.

Razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji i toku započetih reformskih procesa, gospodin Filipović naglasio je da je Parlamentarna skupštine BiH ispunila sve uvjete za bezvizni režim, a uz nadu da će uskoro uživati u takvom statusu,  izrazio je i očekivanje da će Bosne i Hercegovina u narednom periodu postati i punopravna članica NATO-a.
Odgovarajući na interes ambasadora Szunyoga za mišljenje o ponudi Španjolske, predsjedavajuće Evropske unije da moderira razgovora političkih lidera, Filipović je istakao da je to proces koji prije svih drugih trebaju voditi politički lideri koji imaju većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako je poznato stajališta su jako različita i ako bilo ko misli ponuditi rješenja kao što su bila butmirska čini pogrešku, jer ta rješenja nisu zadovoljila nikoga, dodao je Filipović. 
"Međunarodna zajednica bi trebala prestati nuditi nemoralne ponude, a pod nemoralnim ponudama smatram svaku ponudu koja u sebi ne sadržava jednakopravna institucionalna rješenja za sva tri konstitutivna naroda. Nemoralna ponuda je i insistiranje na očuvanju dvoentitetske Bosne i Hercegovine koju čine tri konstitutivna naroda" istakao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ilija Filipović.  
Prema njegovim riječima, nejednakopravnost naroda u sadašnjem ustavnom rješenju definitivno se moraju popraviti novim ustavnim promjenama i doći do takvih ustavnih rješenja u kojima hrvatski narod neće biti institucionalno diskriminiran u odnosu na druga dva naroda. 
Tokom susreta zamjenik presjedavajućeg Doma naroda, Ilija Filipović se zahvalio na sveukupnoj pomoći Češke Bosni i Hercegovine, a razgovarano je i o saradnji parlamenata dvije zemlje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću