MENI
5.1.2010

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU



Na danas održanoj 31. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku usvojen je Izvještaj o radu Zajedničke komisije za 2009. godinu.
Usvojen je Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za 2010. godinu, uz zaključak kojim se zahtjeva od Predstavničkog doma imenovanje člana u Zajedničku komisiju nakon imenovanja Sadika Ahmetovića na mjesto ministra sigurnosti BiH.

Usvojen je Nacrt univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Također, donesen je zaključak kojim se obavezuje nadležno ministarstvo da pri izradi narednih periodičnih pregleda o stanju ljudskih prava u BiH, prije njihovog upućivanja u Vijeće za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima, isti upućuje i nadležnoj parlamentarnoj komisiji kao i domovima na razmatranje. Isto tako, odlučeno je da u timovima koji će braniti periodične preglede u Vijeću za ljudska prava, budu uključeni i predstavnici parlamentarne komisije kao i članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
Članovi Zajedničke komisije nisu podržali inicijative poslanika Adema Huskića da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti Odluka o proglašenju 27. januara Danom sjećanja na žrtve holokausta, i Odluka o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. (kraj)      


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću