MENI
5.1.2010

PREDSJEDAVAJUĆI USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA, ŠEFIK DŽAFEROVIĆ RAZGOVARAO S AMBASADORICOM KRALJEVINE DANSKE U BiH



Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Šefik Džaferović danas je razgovarao sa Kristen Rosenvold Geelan, ambasadoricom Kraljevine Danske u BiH koja je izrazila interesovanje za prioritete u radu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma u 2010. godini i za proces reformi Ustava BiH.

Džaferović je objasnio značaj rada Ustavnopravne komisije Predstavničkog, ali i Doma naroda, napomenuvši da svi zakoni koji se nađu u parlamentarnoj proceduri prolaze kroz ove dvije komisije i iznio ocjenu da je za proces ustavnih reformi BiH najvažnije postojanje političkog dogovora. 
“Ukoliko ustavne promjene ne budu izvršene u prvoj polovine godine, teško je očekivati da će one biti moguće nakon otpočinjanja predizborne kampanje”, rekao je Džaferović. Istakao je da paket mjera koji je ponuđen u Butmiru može biti dobra osnova za ulaganje amandmana na Ustav  i da će se, sa druge strane, Presuda Suda za ljudska prava u Strazburu kojom je ustanovljeno postojanje diskriminatorskih odredbi u Ustavu BiH, naći na dnevnom redu Ustavnopravne komisije i u samoj parlamentarnoj proceduri. 
“Mislim da je potrebno stvoriti pozitivan politički ambijent, jer bez njega nisu moguće pozitivne promjene. U tom procesu postoji odgovornost domaćih političkih aktera, ali je potreban i odlučniji stav međunarodne zajednice kada je u pitanju BiH”, rekao je Džaferović. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću