MENI
23.12.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA FINANSIJE I BUDŽET DOMA NARODA



Na 44. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine po skraćenom postupku, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o reviziji izvršenih donacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća za period od 2006. do 2008. godine. Tako su članovi Komisije donijeli zaključak kojima Dom naroda nalaže Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da odmah pristupi otklanjanju primjedbi i preporuka koje su navedene u Izvještaju. Također, predlaže se da Dom naroda da naloži Vijeću ministara i Ministarstvu finansija i trezora BiH da izvrši povrat sredstava u budžet u iznosu od 489.000 KM odobrenih u vidu kratkoročne pozajmnice u 2007. godini, kako budžet institucija ne bi bio uskraćen za navedena sredstva. Komisija je odlučila da Dom naroda traži od Ureda za reviziju institucija BiH da ubuduće, uz reviziju finansijskog poslovanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, obavlja redovno i reviziju donacija, kao i da Izvještaj o reviziji VSTV-a koje se odnosi na period 2006 - 2008. godine treba dostaviti Tužilaštvu BiH. 
Članovi Komisije su usvojili Izvještaj o reviziji BHRT-a za 2008. godinu, te zaključili kako Javni radio-televizijski servis treba pristupiti uklanjanju nedostataka i izvršenju preporuka koje su navedene u Izvještaju. Donesen je zaključak kojim se nalaže Domu naroda da zahtjeva od Javnog RTV servisa BiH da odmah pristupi izvršenju svih dosadašnjih zaključaka Doma naroda koji se odnose na poslovanje BHRT-a. Također, zaključeno je da Dom naroda zatraži da u roku od 30 dana od dana prijema ovog zaključka dostavi Komisiji za finansije i budžet Plan za otklanjanje nedostataka koji su utvrđeni u revizorskom izvještaju te posebno navede preporuke Revizije koje BHRT nije u stanju sam izvršiti. 
Primljen je k znanju Godišnji plan revizije Ureda za reviziju institucija BiH za 2009./2010. godinu i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblje januar – juni 2009. godine. 
Primljen je k znanju odgovor Ministarstva finansija i trezora BiH na nalaze i preporuke po Izvještaju o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2008. godinu. Zaključeno je da Ministarstvo finansija i trezora pristupni izvršenju zaključaka sa 37. sjednice Doma naroda. (kraj)   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću