MENI
15.12.2009.

ДЕЛЕГАЦИЈА ОДБОРА ЗА ОДБРАНУ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА ПАРЛАМЕНТА ЧЕШКЕ У ПАРЛАМЕНТАРНОЈ СКУПШТИНИ БИХ



Делегација Одбора за одбрану Представничког дома Парламента Чешке Републике, на челу са предсједником Одбора  Јаном Видíмом, боравила је данас у посјети Парламентарној скупштини БиХ током које се разговарало о путу на којем се Босна и Херцеговине налази када је у питању приступање Европској унију и НАТО савезу.

На састанку са члановима комисија Парламентарне скупштине БиХ, истакнута је важност уставних реформи у Босни и Херцеговини у циљу што бржег уласка БиХ у еуроатланске интеграције. Речено је како је на том путу потребно ојачати функционалност институција на државном нивоу те у што скоријем периоду постићи сагласност око одређених одредби Бутмирског пакета, с обзиром да су у 2010. година у Босни и Херцеговини одржавају избори, на што је делегација посебно ставила нагласак.
Делегација је такођер током данашњих сусрета истакла спремност помоћи Босни и Херцеговини на њеном путу у НАТО савез, с обзиром на дугогодишње искуство Чешке Републике у тој области. У оквиру тога, посебан нагласак је стављен на слање војника из БиХ у мировну мисију у Афганистану те потребу што скоријег приступања МАП-у, припремном програму за приступање НАТО савезу, што представља важан корак ка пуноправном чланству у НАТО-у. Постигнута је сагласност међу саговорницима када су у питању уставне промјене и путу БиХ ка еуроатланским интеграцијама како треба избацити појединачне интересе политичких странака те се фокусирати на стварне потребе уставних реформи у Босни и Херцеговини.
Такођер, чланови Чешке делегације су истакли и занимање за институционалним устројством када је у питању одбрана и рад обавјештајно-безбједносних служби у БиХ, те истакла њихову важност у процесу БиХ на путу ка еуроатланским интеграцијама.
Делегација Чешке Републике током посјета ПСБиХ, састала са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, Заједничке комисије за европске интеграције и Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције ПСБиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу