MENI
7.12.2009

OKONČANA 64. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojeni su Izvještaji sa pozitivnim mišljenjem i Izvještaji sa mišljenjem sa kvalifikacijom Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji institucija Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. Usvojeno je i Mišljenje Komisije za finansije i budžet, kao i prijedlog zaključka Milorada Živkovića. Ovim zaključkom je definirano da „Predstavnički dom PS BiH pokreće inicijativu i poziva Dom naroda da zajedno sa Uredom za reviziju institucija BiH i Vijećem ministara BiH, formiraju Interresornuu radnu grupu u cilju priprema promjena u zakonima koje će obezbjediti jačanje finansijske discipline i vladavine zakona, u skladu sa preporukama Ureda za reviziju institucija BiH i Komisija za finansije i budžet PS BiH.“  

Usvojen je Zahtjev Vijeća ministara BiH da se Priјedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH razmatra po skraćenom postupku. Također je usvojen Zahtjev Komisije za vanjsku trgovinu i carine da se Priјedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, razmatra po skraćenom postupku. U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o duhanu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač poslanik Bajazit Jašarević, ide na naknadno usaglašavanje. Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju, dok Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nije usvojen u prvom čitanju. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio televizijskom servisu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, se vraćaju Komisiji za saobraćaj i komunikacije na ponovno razmatranje. Usvojen je prijedlog zaključka Mehmeda Suljkanovića kojim se Komisija za saobraćaj i komunikacije i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova zadužuju da hitno naprave Izmjene i dopune Zakona o ravnopravnosti spolova čime bi se stvorila osnova za provedbu svih drugih zakona na državnom nivou sa zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. 
Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Jerko Ivanković Lijanović.
Prijedlog Rezolucije o istorijskoj vrijednosti i važnosti prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a (25. novembar 1943. godine) za državnost Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, ide na naknadno usaglašavanje.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nestalim licima usvojen je u prvom čitanju, a postignuta je saglasnost o identičnom tekstu Zakona o slobodnim zonama u BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH. 
Usvojena je Inicijativa Kluba poslanika SDP-a BiH koja glasi: „ Predstavnički dom Parlamentane skupštine BiH traži od Zajedničke komisije za administrativne poslove da, u skladu s članom 58. Poslovnika, preispita opravdanost i održivost postojećih visina plaća i naknada materijalnih troškova svih zaposlenih u PSBiH, a posebno poslanika i delegata u PSBiH“. Također je usvojena Inicijativa poslanika Branka Dokića „da Predsjedništvo BiH podnese Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pismeni i usmeni izvještaj o odnosima sa susjednim državama“. Usvojena je inicijativa Denisa Bećirovića da se u dnevni red sjednice Doma uvrsti tačka: „Razmatranje zaključаka o smanjenju plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.“ 
Vesna Šain je imenovana u Komisiju za ostvarivanje ravnopravnosti spolova i Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj, umjesto Jovana Todorovića, kome je mandat prestao zbog smrti, dok je Ljiljana Milašin imenovana u Komisiju za vanjsku trgovinu i carine i Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj, umjesto Hadži Jovana Mitrovića, kome je mandat prestao odlukom Centralne izborne komisije. 
U Zajedničku komisiju oba doma za usaglašavanje identičnog teksta Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine, iz Predstavničkog doma su imenovani: Drago Kalabić, Adem Huskić i Vinko Zorić. Usvojen je prijedlog zaključka Milorada Živkovića kojim se zadužuje Vijeće ministara i resorno ministarstvo da mjesečno, a po potrebi i češće izvještava Predstavnički dom PS BiH o stanju i preduzetim aktivnostima u BiH na preventivnoj zaštiti i borbi protiv virusa gripe A (H1N1), sa svim potrebnim sadržajima i podacima. Prijedlog zaključka Šefika Džaferovića ide na naknadno usaglašavanje. 
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma Vijeća ministara BiH i Kraljevine Danske o razvojnoj saradnji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću