MENI
1.12.2009.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ЗАЈЕДНИЧКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ОДБРАНУ И БЕЗБЈЕДНОСТ БиХ



На данас одржаној 45. сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ усвојен је Извјештај о раду Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) за девет мјесеци 2009. године, са изјашњењем директора SIPA-е Мирка Лујића. Усвојен је закључак да се Извјештај са изјашњењем упути у парламентарну процедуру на разматрање, уз сугестију да колегијуми домова након тога Извјештај са изјашњењем доставе и Независном одбору ПС БиХ како би дао свој став.


 

Заједничка комисија је разматрала Захтјев за осуду пријетњи и предузимање мјера заштите представника Републике Српске у институцијама Босне и Херцеговине, који је упутила Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ. Након разматрања, Заједничка комисија је донијела закључак којим се безрезервно осуђују акти пријетњи упућени делегату и замјеници предсједавајућег Дома народа Душанки Мајкић, који су упућени 25. 11. 2009. године, током трајања емисије на Федералној телевизији. Такођер, безрезервно се осуђују и сви слични случајеви пријетњи било које врсте и охрабрују се сви они који нису имали храбрости да сада их пријавити, да то учине и информирају јавност о таквим појавама. Закључено је да све надлежне институције власти на свим нивоима власти, а прије свега безбједносне агенције, требају одмах предузети све неопходне активности како би се стало у крај даљем сијању мржње и нетрпељивости свих врста. Чланови Заједничке комисије су одлучили да се, уз наведене закључке, домовима Парламетнарне скупштине Босне и Херцеговине као основа за расправу упути и конкретан Захтјев за осуду пријетњи и предузимање мјера заштите представника Републике Српске у институцијама БиХ, који је поднијела Душанка Мајкић.
Примљена је к знању Информација-акти Савјета министара БиХ који третирају питање борбе против аутокриминала у БиХ, као одговор на један од усвојених закључака 55. сједнице Представничког дома ПСБиХ приликом расправе о Информацији о стању безбједности у БиХ у 2008. години, коју је сачинио Савјет министара БиХ и Министарство безбједности БиХ.
Такођер, Заједничка комисија је примила к знању Информацију о реализацији Петог регионалног семинара о управљању у катастрофама узрокованим тероризмом, сачинилац Министарство безбједности БиХ, Информацију са одржане сједнице Савјета ЕУ за спољне послове у Луксембургу 27. 10. 2009. године, чији је сачинилац Министарство иностраних послова БиХ.
Такођер, примљена је к знању Информација Мисије БиХ при ЕУ о разговору у Савјету ЕУ, сачинилац Министарство иностраних послова БиХ, као и допис Граничне полиције БиХ за помоћ у процесу рјешавања радно-правног статуса полицијских службеника с утврђеном умањеном радном способношћу, сачинилац Гранична полиција БиХ.  (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу