MENI
5.11.2009

FILIPOVIĆ I BELKIĆ SASTALI SE SA DELEGACIJOM EVROPSKE KOMISIJE



Predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić sastali su se danas sa delegacijom Evropske komisije na čelu sa g. Jean Louisom de Bouwer-om, zamjenikom direktora Generalne direkcije EK za pravdu i unutrašnje poslove

Tema sastanka bilo je ispunjenje preostalih obaveza vezanih za liberalizaciju viznog režima a ovom prilikom gospodin Belkić, istakao je kako se u Parlamentu BiH čine svi napori na ispunjenju preostalih obaveza iz Mape puta. Naglasio da je u srijedu (jučer) na sjednici Predstavničkog doma usvojen tekst Poslovnika o radu Nezavisnog odbora koji je nakon toga upućen na usvajanje u Dom naroda što bi se trebalo desiti na njegovoj idućoj sjednici. Također, nakon naknadnog usaglašavanja, Vijeće ministara danas je usvojilo novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH a vezano za institucije Ombdusmena, u Federaciji BiH donesen je zakon o prestanku rada, a mada to u Republici Srpskoj još uvijek nije učinjeno institucija ombudsmena ne funcionira. Također, Belkić je izrazio nadu da Butmirski proces neće uticati na Evropsku komisiju u smislu stavljanja pred Bosnu i Hercegovinu novih zahtjeva.
Predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović pružio je jamstvo da će na idućoj sjednici ovog Doma biti na dnevnom redu sve što je prošlo na sjednici Predstavničkog doma. Izrazio je žaljenje što izvješće Evropske komisije naglašava kako imamo loš napredak prema evropskim integracijama te istakao trud na ispunjenju obaveza kako bi se BiH našla na bijeloj šengen listi. Filipović je ovom prilikom zahvalio na pomoći EU u pokušaju rješavanja ustavnih problema.
Članice EU zadovoljne su onim što je BiH učinila u implementaciji procesa liberalizacije viznog režima, istakao je danas Jean Louis de Bouwer. Mišljenja je kako je PSBiH u ulozi zakonodavca izuzetno mnogo uradila u ovom procesu i, po njemu, sada se ulazi u posljednju fazu procesa u kojoj je najbitnija implementacija usvojenih legislativa i strategija. Bitan je, dodao je Bouwer, još napredak antikorupcionog zakona i osnivanje agencije protiv korupcije a od izuzetnog značaja je i imenovanje direktora državnih agencija i ministra sigurnosti što bi pomoglo Bosni i Hercegovini da dokaže kako je institucionalno stabilna. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću