MENI
5.11.2009

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE DOMA NARODA



Na danas održanoj sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je zaključak da se Komisija obrati Kolegiju Doma naroda sa zahtjevom za produženje amandmanske faze na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o krivičnom postupku, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Podržan je Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojeni su amandmani delegata u Domu naroda Zorana Koprivice i Ive Mire Jovića. 
Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
Komisija je utvrdila da su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiraju političkih stranaka, Prijedlog zakona o duhanu BiH, Prijedlog zakona o općoj sigurnosti proizvoda i Prijedlog zakona o izmjernama i dopunama Zakona o nadzoru nad tržištem u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. 
Na danas održanoj sjednici su podržani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
Na Zahtjev Ustavnog suda BiH razmatran je i nije podržan Zahtjev grupe poslanika iz Predstavničkog doma i delegata iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Odluke Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za porodiljsko odsustvo u Institucijama BiH. 
K' znanju je primljena Konačna informacija Ministarstva pravde BiH o stanju u vezi s neblagovremenim upućivanjem pravosnažno osuđenih lica na izdržavanje kazni zbog nedovoljnog kapaciteta ustanova za izdržavanje kazni zatvora i mjera sigurnosti i podržani su zaključci iz Informacije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću