MENI
4.11.2009

OKONČANA 63. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, po hitnom postupku je usvojen Prijedlog izmjena Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o općoj sigurnosti proizvoda,  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadzoru nad tržištem u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, vraćen je Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje sa zaključkom koji je predložio Kolegij Predstavničkog doma.   
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona  o finansiranju političkih stranaka, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.   
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o duhanu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nestalim licima, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, upućen u Kolegiji na usaglašavanje.  
Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković je vraćen Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje.  
U prvom čitanju nije usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković. Usvojeni su prijedlozi zaključaka Azre Hadžiahmetović.   
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković se vraća Komisiji za finansije i budžet na ponovno razmatranje. Usvojeni su prijedlozi zaključaka Azre Hadžiahmetović.   
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnavama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković, dok Prijedlog zakona o dopuni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković nije usvojen u prvom čitanju. Usvojeni su prijedlozi zaključaka Azre Hadžiahmetović.    
Prijedlog zakona o učeničkom i studentskom standardu u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović nije usvojen u prvom čitanju.  
U prvom čitanju je usvojen Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač poslanik Bajazit Jašarević.  
Prijedlog zakona o Agenciji za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom, čiji je predlagač Klub poslanika SDP-a BiH, nije usvojen u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a, vraćen je Komisiji za finansije i budžet na ponovno razmatranje.  
Nije usvojen Izvještaj Posebne istražne komisije o nabavci automobila koje je Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH kupio u periodu od 15. 4. 2008. do 15.4.2009.
Usvojen je integralni tekst Poslovnika o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH.
Usvojen je Prijedlog zaključka poslanika Mirka Okolića sa 62. sjednice Doma, održane 14. 10. 2009.g. „da Vijeće ministara BiH kvartalno ažurira usvojene mjere za ublažavanje negativnih efekata globalne ekonomske krize u Bosni i Hercegovini dok za  mjerama ima potrebe i o tome izvještava Predstavnički dom PSBiH“.
Nije bilo glasanja o ostavci poslanika Rifata Dolića na mjesto člana Posebne istražne komisije, jer je Komisija završila svoj rad.
Usvojen je Izvještaj sa sastanka političkih direktora država članica Jadranske povelje održanog 20. 9. 2009., sa Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.  
U Zajedničku komisiju radi usaglašavanja identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH su imenovani Remzija Kadrić, Velimir Jukić i Lazar Prodanović, u Zajedničku komisiju radi usaglašavanja identičnog teksta Zakona o slobodnim zonama u BiH su imenovani  Husein Nanić, Slavko Matić i Željko Kuzmanović, dok su u Zajedničku komisiju radi usaglašavanja identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, imenovani Denis Bećirović, Vinko Zorić i Milica Marković.  
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu „Jadranskog prekograničnog programa saradnje u okviru IPA-e“. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću