MENI
4.11.2009

DELEGACIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA KRALJEVINE BELGIJE U SLUŽBENOJ POSJETI PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH



Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Belgije, koju predvodi predsjednik Predstavničkog doma, Patrich Deweal susrela se danas sa svojim domaćinima, članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Tokom susreta razgovarano je o putu Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama,  a prema riječima predsjednika Predstavničkog doma, Deweala, budućnost BiH i ostalih balkanskih zemalja je u Evropskoj uniji (EU), i Belgija će učiniti sve kako bi bio ubrzan proces evropskih integracija.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBIH Milorad Živković kazao je da postoji velika sličnost u uređenju Belgije i BiH, a Belgija je primjer zemlje, kako je rečeno, koja može biti uspješna bez obzira na kompliciranu državnu strukturu. Naglašeno je i da je liberalizacija viznog režima za bh. građane tehničko, a ne političko pitanje, a  belgijski parlamentarci obećali da će njihova zemlja i dalje zastupati stajalište da BiH treba što prije postati punopravna članica EU i NATO-a.
Sa gostima iz Belgije danas su se susreli i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije, Ivo Miro Jović i članovi komisije Božo Ljubić, Zoran Koprivica i Šemsudin Mehmedović.
- Pariško-dejtonski mirovni ugovor donio je mir u BiH, ali smo istovremeno dobili komplikovanu, skupu i nefunkcionalnu zemlju. Očekivali smo da ćemo najviše problema imati prilikom reforme odbrane, a pokazalo se da se tu otišlo najdalje“, rekao je Ivo Miro Jović, naglasivši da su „u cijeloj BiH potrebne reforme koje su neophodne na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO integracijama.“ 
Inače, Delegacija Parlamenta Kraljevine Belgije pokazala je posebno interesovanje za „Butmirski proces“ i protivrječnosti koje postoje vezano za njegov nastavak a u razgovorima je naglašeno zadovoljstvo prijateljskim odnosima BiH i Kraljevine Belgije i činjenicom da dvije zemlje nemaju neriješenih međusobnih pitanja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću